Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Coronaviruset och du

Just nu är det väldigt många som har fullständig panik eller bara oroar sig för coronaviruset, eller 2019-nCoV som det officiellt heter. Ganska många virus som har lajjat runt tidigare har också varit coronavirus, men det här verkar särdeles elakt. Ni kanske minns den mexikanska svininfluensan 2009 som skulle ta död på halva världen, men misslyckades gravt med sitt mål. Jag var en av dem som fick sjukdomen eftersom jag bodde i en stad med en av Europas största flygnav då. Det var en riktigt elak mancold i nästan en vecka, och värre än så blev inte de flesta som fick de drabbade. Det var som vanligt redan sjuka, gamla, småbarn och andra med dåligt immunförsvar som är de som får bita i gruset – och det finns inget som tyder på att viruset som nu sprider sig inte arbetar likadant. Några pekar på att det har spridits från ett labb i ett center för biologisk krigföring i Wuhan. En del säger att det är deras almighty låtsaskompis som straffar mänskligheten. En del drar i vanlig ordning till med att någon minsann knullade en apa.

2020-01-26 20_06_21-Coronavirus 2020-nCoV

Det du själv kan göra för att minska riskerna för att just du ska bli smittad av ett kontakt/luftburet virus som detta är att hålla en absurd hygien, tvätta händerna noga i minst 30 sekunder med riktig tvål och varmt vatten så ofta du har varit ute eller på något sätt varit i kontakt med andra människor eller ytor som de har besudlat. Du kan även sprita händerna ofta, även om det mest hjälper mot bakterier. Har du ingen möjlighet att tvätta händer ofta så hjälper spritandet åtminstone litegrann. Du kan även låta bli att åka kollektivt under den här tiden, vilket ändå passar bra när vabruari sätter igång. Varför man nu nånsin ska göra det. Hångla inte för mycket med okända människor eller kollegor, och om någon nyser eller hostar utan att hålla för munnen och näsan – slå dem med en skyffel i bakhuvudet. Umgås helst inte med människor alls om du kan låta bli. Det gäller hela året. Umgås definitivt inte med någon som just varit i Kina. Ge även helt och fullt fan i att beställa billig skit på Wish det närmaste. Vi vet ännu inte något om hur viruset överlever utanför värdkroppar.

En ansiktsmask av engångstyp hjälper dig tyvärr inte jättemycket mot ett sånt här virus, men den är väldigt bra för att begränsa ditt smittospridande till andra. Ett virus går direkt på våra slemhinnor, något vi människor har en förmåga att peta oss väldigt mycket och ofta i – det kan de som sysslar med chili relatera till – och det är ett beteende som är väldigt svårt att låta bli. Anledningen till att en enkel ansiktsmask inte hjälper vidare mycket är alltså för att den bara täcker två av många slemhinneaccesser, där ögonen är de mest uppenbara och anus den minst, förhoppningsvis är det iaf så i ditt dagliga liv.

Om ett luftburet virus muterar och blir riktigt vidrigt så kan det vara bra att inte alls gå ut, och stänga fönster, dörrar och ventilation om du bor bland andra människor. Detta har Anette testat både under vinterhalvåret och under en stekhet sommar i en väldigt intressant simulation som hon kallade #envecka. Många aha-upplevelser kom till där, bland annat att mänsklig avföring inte passar med lavendeldoft, och att det oftast är trevligare att frysa lite än att svettas mycket.

Det viktigaste är som alltid att du har kunskap om det du tar dig för, och att du ser till att alltid tänka igenom dina situationer du ställs för inför vardagen.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud