Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

När kriget kom till byn

Jag hade förmånen att få sitta och prata en stund häromdagen med en man som kommer från Bosnien. Han berättade för mig hur det var när kriget kom till byn på 90-talet, då han var runt 30 år. Han bodde lite i utkanten av en modern och utvecklad stad med ca 60-70.000 invånare, precis som Karlstad, Växjö eller Borås. Han jobbade på en fabrik som tjänsteman med eget kontor med bra lön och förmåner. Det vi svenskar ofta glömmer är att de flesta områden i Jugoslavien hade hög (öst)europeisk standard, folk i gemen hade utbildning och/eller jobb, och samhället fungerande efter omständigheterna bra. Till dess att kriget kom.

Han berättade för mig att de kände till att det var oroligheter, de hade hört om skottlossningar och avlägsna vänner och bekanta vars söner hade stupat som militärer. Men en dag så kom kriget, och det var som att stänga av en strömbrytare – bokstavligt talat. Det fanns helt plötsligt ingen ström, förutom ibland någon timme åt gången. Polis och en del officiella byggnader hade ström enbart pga sina generatorer, ända till dess att bränslet tog slut ett par månader senare. Strax innan slutade även polisbilarna att patrullera och brandkåren att rycka ut när det brann. Inte heller några ambulanser kom längre. Då hade skolorna, simhallarna, biblioteken, alla utom ett sjukhus och de flesta andra statliga och kommunala inrättningar redan stängt.

Det tog tre dagar från att kriget kom till att den bosniska valutan helt hade tappat sitt värde i hans hemstad.

Samtidigt som det här hände blev den tidigare relativt gömda organiserade brottsligheten en enorm publik maktfaktor med utpressning, beskydd, allsköns handel och milisgrupper. D-mark, Tysklands dåvarande valuta, blev stor och den officiella maffiavalutan – en d-mark var då värd ungefär 5 kronor och ett ägg kunde kosta 7 d-mark. Ett endaste ägg. I ett land där ett sexpack ägg kostade 10 kronor veckorna innan. Vad som däremot inte var alls dyrt var vapen, en pistol kostade ett sexpack ägg, en automatkarbin för en slaktad eller levande höna. Överlag fanns det lika bra tillgång på vapen som mat, om du hade något att byta med, eller tyska mark. Matvaror som gick upp till skyhöga priser om du betalade kontant var som sagt ägg, färskt eller levande kött, grönsaker och frukt, men även konserver av alla dess slag. I övrigt var det störst efterfrågan på toapapper, blöjor, bindor/tamponger, (hembränd) sprit, droger och då framförallt lokalproducerad cannabis då det var svårt att få in annat pga kriget, och för alla som inte hade en egen brunn eller bodde på landet – rent dricksvatten. Byteshandel blev vardag, och snart tappade även d-mark värdet för de flesta privatpersoner.

Min vän gillade att påta i trädgården, odla grönsaker och hade gott om höns på sin bakgård, och ganska snabbt insåg han att det var vettigt att ha vapen att försvara sina höns och sina grönsaker med, och hjälpa grannarna att försvara deras. Det var lättare att få tag på vapen och ammunition än en burk Coca-Cola. Samtidigt sålde militär och det som var kvar av övrigt officiellt styre vapen och ammunition till landet som de stred mot. Bosnien, Serbien, Kroatien – det var en ständig rundgång, och de enda som inte fick vara med var kosovoalbanerna, för de tyckte de allihop minst om.

Varje vecka fick han besök av sin far, som bodde inne i staden, och vid varje besök stannade han längre och längre – han tyckte det var så skönt med lugn och ro ute på landet utan allt det våldet och den grova kriminaliteten som han hade hemma, frisk luft utan alltför mycket stank av sopor, mänsklig avföring och ruttnande lik. Till slut stannade han för gott hos sin son, när det inte längre fanns kvar något hem att återvända till, för hela hans kvarter hade förvandlats till en grushög.

Vi har allt att lära om hur det var i det forna Jugoslavien då, och hur det är i östra Ukraina idag. Det är nämligen precis samma verklighet som vi i Sverige kan möta om vi dras in i en konflikt av något slag. Jag är förberedd så gott jag efter omständigheterna kan för de effekterna ett sånt här scenario kan få på mitt liv.

Är du?

3 kommentarer tillNär kriget kom till byn

  • Skrivbordsgeneralen

    Ett av dina bästa inlägg någonsin! Skriv gärna mer om hans erfarenheter och annat liknande!

  • Dan

    Jag vet inte om någon här har spelat this war of mine som utgår från den konflikten? Man får en bra förståelse av hur eländigt saker o ting kan bli och psykologiskt vad som händer när dina vänner dör och du blir tvungen att råna en granne för att få mat samtidigt som milis kommer på natten och stjäl av dig.

  • […] sist vill jag verkligen rekommendera Svensk Preppers inlägg ”När kriget kom till byn”. En mycket bra ögonvittnesskildring från kriget i Bosnien och hur det påverkade […]

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud