Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Säker eller strandsatt?

I våras visade sig terrorismens fula tryne återigen i Stockholm, den här gången mycket kraftfullare än sist. Det blev en hemsk dag för några få människor och deras anhöriga, som föll offer för det blinda och urskillningslösa hatet. Mina tankar är med er. Det här är dock med största sannolikhet inte den sista gången något sånt här händer i någon av våra storstäder, och långt ifrån det värsta.

Du som bara indirekt blev drabbad av effekterna av terrordådet, utan möjlighet att komma iväg från jobbet, avstängd buss-, tunnelbane- och tågtrafik till och från centrala Stockholm, avstängda gator och inledningsvis en väldigt stor potentiell fara för ditt liv om du rörde dig i närheten av dådet. Den här posten är till dig.

Precis som när jag så ofta får frågan ”men vad preppar du för egentligen?” så blir mitt svar som alltid effekterna av olika händelser, och dessa effekter blir ofta likartade oavsett vad som händer. Ett terrorattentat skiljer sig inte jättemycket resultatmässigt från t.ex. ett större strömavbrott. All eldriven kollektivtrafik stängdes ner, t.ex. Du får svårare att ta dig hem på ditt vanliga sätt. Din bil kanske inte kan komma ur garaget, eller som i våras när den inte fick komma ur garaget.

Du som inte har en placering i samhället som innebär att du går all hands on deck vid en sån här händelse, kan ändå göra ditt för att hjälpa till. Att utbilda dig själv i första hjälpen, HLR och att utveckla ett sinne för krishantering kan hjälpa mer än du tror. Att hjälpa krispersonal i vänkretsen med deras barn eller djur. Att dela ut hamburgare till poliser, att upplåta ditt hem eller ditt kontor för de som vill ta vägen någonstans, att skjutsa människor till och från centrum – det finns hur mycket som helst du kan göra med mycket små medel. Under hashtaggen #openstockholm fylldes den ödesmättade fredagen och hela helgen av kärlek och gemenskap, och det blev tydligt att genom att sköta markservicen åt medmänniskor och åt de som jobbar heltid med att hjälpa oss andra fyller man en mycket viktig funktion.

För att du ska kunna ta hand om andra, behöver du först och främst ta hand om dig själv. Ovan har jag redan rekommenderat dig att gå en HLR-kurs och att lära dig första hjälpen. Båda två innebär praktisk kunskap som är ovärdelig för dig själv, dina nära och din omgivning – var du än befinner dig. Med de kunskaperna kommer även en bättre förståelse för en krissituation, och som med all kunskap behöver den omsättas i praktik för att bli relevant. Våga vara den som tar ett steg fram när en människa behöver hjälp.

Att vara försiktig och att utgå från verkligheten är aldrig nånsin att låta de jävlarna vinna.

Krisberedskap är att ta kontroll.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud