Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Krisberedskap och jämställdhet

Idag är det den internationella kvinnodagen och det uppmärksammas i mitt hörn av Twitter bland annat genom att det pushas för hashtag:en #qrisberedskap, och twitterlistan med samma namn som ämnar att lyfta fram ”kvinnor med intresse inom krisberedskap”. Fine, idag är det kvinnodagen och kvinnor ska då tydligen av någon absurd anledning hyllas för att de har råkat födas som eller opererat sig till eller helt enkelt bara anser att de är kvinnor. Men alla andra dagar då, om vi för en sekund slutar att fnissa åt att det ser ut att stå grisberedskap, så undrar jag verkligen vad kön har med krisberedskap att göra? Ett argument, och för att vara ärlig det enda faktiska om än helt lalliga, som förts fram i diskussioner jag har haft angående just det här idag är ”det ska spegla samhället i övrigt”, och någon propsar på en ungefärlig 50-50-fördelning mellan män och kvinnor. Men ska det verkligen det? Ska det inte motsvara den erfarenhet och kompetens som finns i samhället, snarare än innehållet i samhällets underbyxor?

Utan att ha någon som helst statistik i ryggen säger jag att vårdpersonal är övergripande kvinnor. Ska då en representativ bild av sagda vårdpersonal vara 50-50 män och kvinnor för att det ska spegla samhället i övrigt? Ska en representativ bild av lastbilschaufförer och sopåkare vara 50-50 fördelat mellan män och kvinnor när det inte (enligt min ytterst amatörmässiga erfarenhet och åsikt) inte alls är så? Ska vi rentav kvotera och tvinga in män till högskoleutbildningar de uppenbarligen inte har viljan att ansöka till eller kompetensen att antas till?

SNAM övning, MSB, Fotograf: Thomas Henrikson

På bilden ser vi en krisberedskapsövning på Gotland 2016. Det är 9 män och 2 kvinnor synliga på bilden enligt min okulärbesiktning. Gör detta övningen ojämställd, eller är kompetensen viktigast? (MSB, Fotograf: Thomas Henrikson)

Nej.

En representativ bild av något ska absolut spegla samhället i övrigt. Ett samhälle som består av erfarenhet och kompetenser, inte penisar och vaginor, för kön på personerna har ingen som helst relevans i ett icke könsrelaterat ämne som krisberedskap. Precis som i de flesta andra sammanhang. Den fullkomligt absurda hetsen att ”lyfta fram” än det ena och än det andra baserat på kön är precis så verklighetsfrånvänt som hela samhället är numera, och det här är bara någon slags skitnödig smygönskan om kvotering baserat på skrevsladder.

Med det sagt, all krisberedskap är bra krisberedskap, oavsett vad du har mellan benen. Hur är din egen beredskap där hemma och på jobbet?

7 kommentarer tillKrisberedskap och jämställdhet

 • Min enda åsikt om ”feminism” är att det ska vara lika förutsättningar och möjligheter för alla – oavsett kön, hudfärg eller något annat. Sedan kan alla välja vad de vill i livet utifrån sina egna intressen och färdigheter.
  Jag tillhör nog en unik grupp som aldrig faktiskt känt mig orättvist behandlad för att jag är kvinna (utom möjligtvis när jag inte fick en moped av mina föräldrar när jag var 15 år). Har dessutom alltid haft typiska ”killintressen”. Det blir vad man gör det till.

 • Efraim

  Men hur tänker ni att alla ska kunna ha samma förutsättningar och möjlidheter? Alla föds olika och vi har alla olika genuppsättningar. Vi kan aldrig bli lika och det är ju det som är bra för då blir vi bra på olika saker.

 • Peter

  Hur kommer det sig att ni skriver om jämställdhet men inte kan något om ojämställdheten i Sverige?
  Oseriöst

  • Det som blir belyst i den här posten är det faktum att kvotering är idiotiskt, och att jämställdhet inte innebär 50-50 könsfördelning, inte heller spelar det någon som helst roll med kön på de som ska utföra ett jobb, enbart kompetens spelar roll. Precis som med kvotering, med andra ord. Vad jag kan och inte om ojämställdheten i Sverige har noll relevans i det här sammanhanget. Det hade du förstått om du hade läst och förstått texten.

 • Ung kvinna

  Först vill jag tacka för en bra blogg med gedigen information. Jag sitter f n och läser försvarsmaktens överlevnadshandbok och försöker börja med grunderna, kom att tänka på citatet den förberedde överlever när jag läser din text här. Jämställdhet handlar om att avveckla de maktstrukturer som existerar i samhället. På samma sätt som vi kan fråga oss varför är män överrepresenterade vad gäller våld mot kvinnor, hur kan vi förändra detta, kan vi även fråga oss vem är förberedd? Och varför? Och sedan söka sprida kunskap och resurser till gemene man och kvinna. Det finns ingen motsättning mellan ansvar och solidaritet, ungefär så tänker jag. Snarare tvärtom, ju mer makt och kunskap du har, desto större ansvar att solidariskt hjälpa dina medmänniskor som saknar dina gåvor. Mvh en vänsterfeminist :)

  • Maktstrukturer? Så att fler män än kvinnor tar intresse i olika former av krisberedskap är en maktstruktur? Hur i hela fridens namn då?

   Varför är kvinnor överrepresenterade som offer för våld?

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud