Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Produkttest: Powerplus Panther

Jag har fått en Powerplus Panther skickat till mig av beredskapskungen.se, för att göra ett produkttest. Jag vill börja med att säga att ett av de första intrycken jag fick när jag testade den här produkten var att jag blev lite smått irriterad, för att den verkade så jävla bra. Jag har inte på något sätt fått betalt av beredskapskungen.se för att testa den här produkten. De har skickat produkten till mig, med överenskommelsen att jag ska testa produkten på min blogg, länka till deras webbutik, och efter utfört test få behålla produkten att göra vad jag vill med. De har inte på något sätt försökt eller blivit tillåtna att lägga sig i vad jag tycker om deras produkt, utan alla åsikter presenterade här är enbart mina egna.

En första titt

Min test började med att jag packade upp produkten, satte i de medföljande uppladdningsbara AAA-batterierna och fingrade loss på alla knappar och vred. Även om den uppenbarligen är av plast, så ger den inte på något sätt ett billigt intryck och det förstärks av gummikänslan på knappar och övriga detaljer. Den känns robust. Jag drog igång radion och ficklampan, tutade lite med alarmknappen. Alarmet var skitirriterande och hörs väldigt bra. Testade ljudet som var lite svårinställt, men en lite trög på-knapp/volym-vred gör att det känns som den inte blir lealös fort, vilket ofta är fallet med såna här. När man lärt sig hur den funkar är det lättare att få till en riktigt bra volym på ljudet.

Här är en demonstration (inte min) över funktionerna på enheten:

Nackdelar bland de synliga funktionerna

Det finns ingen display som visar vilken frekvens jag lyssnar på, vilket kan vara lite jobbigt om man är i ett skarpt läge där det är viktigt att veta exakt vad och vem man lyssnar på. Inte heller finns det något kanalminne, utan den startar på 87,5 Mhz varje gång du slår på den. De här två funktionerna kunde tillverkaren faktiskt kostat på denna i övrigt mycket kompetenta produkt, åtminstone ur en preppers kanske lite karga synvinkel på saker och ting.

Kraftfulla huvudfunktioner

Första testet gick ut på att låta enheten stå igång från fulladdad till helt tom. Med radion på en behaglig lyssningsnivå och lampan igång så höll den ungefär 11 timmar. Då pausade jag mitt i testet för att sova, kanske spelar den dödtiden in marginellt. Dock får den förstås med beröm godkänt som resultat!

Andra testet gick ut på att först från helt tömt batteri använda veven för att ladda upp batterierna via dynamon. Jag vevade relativt effektivt i exakt en minut, och hade då ca 20 minuter bra lampa, och 10 minuter väldigt svagt och senare fladdrande lampljus. Detta test utfördes tre ggr och visade samma resultat alla gångerna. Del två av detta testet var att göra samma upplägg med att veva i en minut, och sen slå på radion på en lagom lyssningsvolym. Även detta test utförde jag tre gånger, och då höll radion i imponerande sju, sju och åtta minuter innan den tystnade. Enligt Urvaken är jag på tok för lat när jag vevar, och borde få bättre resultat om jag vevar fortare. Käften, jag är inte lat, jag är bara väldigt, väldigt bekväm :P

Solcell i Sverige i februari?

Solcellsfunktionen fick jag bara testat som snabbast, inga kontrollomgångar. Ställde den i fönstret när det var hyfsat soligt ute, och när den laddat från helt tom i en timme så kunde jag lyssna på radio i ungefär 45 minuter. Tyvärr var det ont om sol sen, så jag kunde inte upprepa testet med ficklampefunktionen. Vi kan konstatera att även en pytteliten solcell funkar förhållandevis bra med de inbyggda funktionerna. Smidigt!

Panther vs LG G4

Under en gummiflärp på den bakre kortsidan sitter alla kontakter, bland annat en nödladdare för mobil med USB-kontakt. Jag testade att ladda ur min huvudmobil, en LG G4 helt så dess batteri på 3000 mAh hade 0% laddning. Då kopplade jag in den i en fullt laddad Panther, lämnade den igång och efter 14 minuter den lyckades få upp batteriet till 5% vilket gör att telefonen bootar upp. Då stängde jag av även alla funktioner, t.ex. wifi och data osv för att telefonen skulle få så lite att göra som möjligt under tiden den laddades. Men här hände något knasigt. Den slutade ladda telefonen, och var själv helt tom på batteri – lampa och radio helt döda.

Detta gjorde mig väldigt förvånad, och jag laddade istället upp telefonen till 45% via min laptop, samtidigt som jag laddade upp Panthern helt igen, och testade på nytt. Den här gången höll Panthern för att ladda upp G4:an från 45% till 51% – sen dog den igen, helt tömd. Av de här testen kan vi dra slutsatsen att den inte passivt (utan vevning) klarar av att ladda ett i sammanhanget kraftfullt batteri vidare bra. För att ladda denna telefonen har jag dock tillräckligt med powerbanks, som absolut får den att hålla längre än både 3G/4G och mobilnätet kommer göra vid någon enda form av SHTF.

Gammal är äldst

Vidare till att från en återigen fulladdad Panther testköra mot min LG A100, som jag har som backup till min backup. Det är alltid bra med en gammal hederlig dum knapptelefon utan massa smartness och googly docs. Den lät jag ladda ur helt, och anslöt till en fulladdad Panther. På drygt 20 minuter laddade den upp telefonen till ca 30% (den har bara en grafisk uppskattning, ingen exakt angivelse i procent) och var då helt urladdad. Här får den till skillnad från med en smartphone absolut godkänt som nödladdare, det där är många timmar radio eller ringande och sms:ande med den lilla telefonen.

Varde ljus, och det vart det

Till ficklampetestet har jag tagit min trotjänare som jag haft i snart 10 år, en gammal Varta ”Premium LED Light 3AAA” med en riktigt gammal LED som nästan är som en hederlig glödlampevariant, kompletterat med en såndär 20-kronors minificklampa från Biltema. Båda dessa huserar i min EDC och kan nog sägas representera en vanlig jävla ficklampa och en liten löjlig ficklampa, vilket är två bra segment till testet. Vad som däremot inte är bra är att jag fotade med mobilkamera, och att det var tokigt dimmigt ute. Men bilderna talar nästan för sig själva, det är ett väldigt bra och koncist ljus i Panthern. Inga tusenkronors fågelbrännande eldkastare som vissa har, men den lyser så man ser saker framför sig.

Varta, Biltema och Panther

Gammal LED, asbillig LED och nyare mer koncentrerad LED

Testets lysande utmanare

Testets lysande utmanare

Sammanfattning

Det här är en jättebra produkt, för radio och för ljus, och även som backup till backup för att ladda en mobiltelefon av äldre och enklare snitt. Det är även en fördel att man kan ladda den från både USB och vev. Priset på 549 kr är helt okej, den här är en lite bättre produkt än de flesta av konkurrenterna, som ligger strax under i pris. Den kommer definitivt att få åka med i min EDC i fortsättningen, då formatet är väldigt smidigt. Att i detalj veta vad ens utrustning går för är en väldigt bra prepp.

3 kommentarer tillProdukttest: Powerplus Panther

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud