Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Sagan om varför du går hungrig

Du kanske tycker att preppers snackar väldigt mycket om mat, och speciellt konservburkar? Skämtar du gärna om det för att få några likes bland dina följare? Skrattar du lite extra åt oss konservknäppisar som glatt visar upp våra senaste inköp på #prepperSE på Twitter? Det är en väldigt stor chans att det skrattet kan fastna i halsen på dig, för det krävs inte mycket för att du ska få det helt omöjligt att införskaffa mat vid en smärre kris, om du inte opt:ar in för att slå ihjäl någon eller göra inbrott för att du är hungrig, då förstås. Låt mig berätta varför, så kanske du förstår varför vi som kallar oss preppers tycker det är viktigt att ha mat för ett tag hemma.

Som du vet så förbereder sig inte de flesta som kallar sig preppers, survivalister och andra liknande saker på några speciella katastrofer – mest eftersom det här är verkligheten och inte ett avsnitt av ultrafåniga Doomsday Preppers. Det handlar däremot enbart om effekterna av de scenarier som är troliga att hända i dennes närområde, i de flesta svenskars fall handlar det om strömavbrott, bränslebrist, kyla, ens personliga säkerhet, törst och hunger. Det finns helt enkelt rätt få saker som skulle kunna hända och medföra några andra effekter på de flesta av oss… förutom kanske en atombomb i skallen, men då behöver man å andra sidan inte längre oroa sig för vidare mycket alls.

Men jag skulle ju prata om konserver och mat? Alla punkter i fetstil ovan kan handla om din mat, och nu ska jag berätta hur det hela hänger ihop. Det här är sagan om varför du går hungrig:

De flesta av er handlar er mat på större livsmedelskedjor som t.ex. Ica och Coop. De, precis som småkedjorna Lidl, Hemköp, Netto, Tempo och allt vad de heter har minimala eller inga lager i sina butiker, utan är helt avhängiga av ett modernt system som kallas just in time. Det går enkelt ut på att när Harry Handlare säljer en falukorv till Kalle Kund så registreras det minus en falukorv i den butikens inventarier. Eftersom butiken bara brukar sälja 50 falukorvar i veckan så räcker det att de fylls på var femte dag, då finns det alltid en felmarginal, för man vill ju inte att korven ska ta slut och hyllorna ska gapa tomma. De som eventuellt blir över sätter man extrapris på, samma dag som man ger pensionärer 5% rabatt på inköpen. Win-win.

Så här vill man inte att det ska se ut i hyllorna vare sig som kund eller handlare

Så här vill man inte att det ska se ut i hyllorna vare sig som kund eller handlare

Men så händer det något, och strömmen går i större delen av landet. Vad detta något är låter vi vara osagt, kom ihåg att vi förbereder oss för effekterna av vad som än komma skall, och där är strömavbrott det mest troliga första resultatet av allt som inte är ett normalt fungerande samhälle.

När då dagen kommer för leveransen av falukorv från centrallagret i Skyffladyngamåla ska gå ut till Harry Handlares butik, så har Bengts Bränsle inte någon diesel för Charlie Chaufför att tanka sin lastbil med. Eftersom det är strömavbrott kan han inte få upp dieseln ur tanken under marken. Charlie får helt enkelt berätta för sin arbetsgivare att han inte kan leverera falukorv till Harry Handlare i Sprättagödselbodas mataffär. Charlie rycker på axlarna och kör lastbilen till jobbet och sätter sig och dricker sitt ljumma termoskaffe, eftersom det är strömavbrott funkar inte heller kaffeautomaten, och kaffe måste man ju ha. Inte heller äter han någon semla eftersom bageriet hade stängt i morse eftersom det är strömavbrott så de kan inte baka något. Två veckor senare får Charlie och hans kollegor sparken, för det finns inga jobb kvar utan fungerande lastbilar. Och facket sitter ju i Stockholm, och kan inte ens skicka något så ålderdomligt som pappersbrev, så vem bryr sig om vad de fjollorna tycker om uppsägningarna?

I Sprättagödselbodas mataffär har man nu bara fem falukorvar kvar, och de luktar riktigt illa allihop, för kylen kräver ju ström för att kyla varorna. De senaste dagarna har Harry Handlare inte kunnat sälja vidare mycket mat, trots att han är old school och litar på folk, tar kontant betalt och har ett par av sina kusinbarn som vakter vid dörren. För dörren går ju inte att stänga eller öppna, för det är strömavbrott. Inte heller ser man vidare mycket inne i butiken, eftersom det är en i stort sett fönsterlös lokal. Harry är dock driftig, och har hängt upp batteridrivna campinglyktor och håller öppet ett par timmar varje dag. En mataffär måste ju sälja mat och han har ju sin stolthet som byns enda handlare. Han har även börjat sova över i butiken tillsammans med ett baseballträ, man vet aldrig vad det kan komma för folk även här ute på landet. Han har ju hört om vad som kan hända i storstäderna när det blir strömavbrott. För att festa till det lite dricker Harry folköl och äter lösgodis på kvällarna, vattenflaskorna var ju det första som tog slut, timmarna direkt efter strömmen försvann. Han lär sig dessutom allt om svenska och brittiska kungahusens senaste göromål, damtidningarna står nämligen helt orörda bredvid de tomma Pingvinstångs-ställen vid kassan.

Harry får inga leveranser av mat alls. Harry har inget rinnande vatten i lagret bakom butiken, så det börjar bli rätt så äckligt på golvet här eftersom han inte kan städa med vare sig öl eller läsk. Och stanken blir värre och värre, både från kyl- och frysdiskar och från Harry själv, som inte kan duscha eller ens tvätta sig. Inte heller gör vårkylan sitt för att minska stanken, man kunde ju tänka att det var praktiskt att ha skafferitemperatur i hela butiken, men icke. Kalle Kund och de andra har inga kontanta pengar kvar att handla för och kan inte heller ta ut nya, för bankomaterna går ju på ström och det är ju trots allt strömavbrott, och Harry kan ju faktiskt inte bara ge bort mat, det är ju det här han lever på. Han tar kusinbarnen till hjälp och börjar lasta ut all den ruttnande maten i containern på baksidan.

Samtidigt kommer de mycket hungriga Torsten Tjuv och Sune Snattare och slår sönder rutan i ytterdörren, tar sig in och börjar fylla en kundvagn med konserver, pasta och ris – det lilla av det som faktiskt finns kvar på de alltmer tomma hyllorna. När Harry och kusinbarnen kommer tillbaka in i butiken så skjuter Sune ihjäl dem alla tre med sitt hagelgevär, för Sune är riktigt jävla hungrig och är därför lite tjurig. Harry Handlare och kusinbarnen bidrar inte till en fortsatt god lukt i butiken medan den tidigare så lojale Kalle Kund och fler kommer och plundrar den helt tom. Förutom damtidningarna, de är kvar. Några dagar senare så får Sune smaka på sitt eget vapen då Torsten blir förbannad för att Sune ätit upp den sista maten. Och så var han ute ur sagan.

Ytterligare en tid senare brinner Harrys butik och huset den är i ner, för att någon gjorde upp eld med ett gäng damtidningar på lastkajen på baksidan, eftersom de ville värma burken med Bullens pilsnerkorv de hittat inrullad under en frysdisk. Brandkåren kom inte, för det fanns inget brandlarm för det var strömavbrott och ingen diesel till brandbilarna för det var strömavbrott och inte heller några deltidsbrandmän som blev inringda. För det var strömavbrott.

Snipp, snapp, snut, så har du och hela din familj svält ihjäl för att du var en ignorant rövhatt och inte ville ha några veckors mat hemma.

Twittra om det för likes, vettja.

10 kommentarer tillSagan om varför du går hungrig

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud