Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Vad fick dig att börja preppa?

Jag ställde frågan ”Vad fick dig att börja preppa?” på Twitter, och givetvis fick jag lika många olika svar som jag fick människor som svarade på det.

Den här frågan är definitivt annorlunda mot den av alla utomstående alltid ställda frågan ”Vad preppar du för?”, eller ”Vilken katastrof förbereder du dig för?”. Alla preppers har hört dem, oavsett om det är från en kompis, kollega eller journalist. En del har specifika SHTF-scenarier de förbereder sig inför, men jag vågar ändå påstå att de flesta preppar för effekterna av vad det än må vara, och detta är något som brukar växa fram med ens mognad som prepper.

Ett urval av alla de vitt skilda svaren jag fick på min fråga. Kolla tråden på Twitter för ännu fler.

I mitt eget fall så är jag inte rädd för rysk invasion, solstormar, kärnvapenkrig, ekonomisk kollaps eller influensapandemi – men jag är väldigt orolig för effekterna av någon av dessa händelserna i vår närhet, eller de faktiska effekterna av effekterna av dem, och hur det skulle påverka mig och de mina. Effekter av effekter säger du? Javisst, den så kallade finanskrisen 2008 var en halvlöjlig svallvåg. Europa var inte i någon vidare kris, allt som hände här var svallvågor från den mycket större kraschen i USA. När Europa hamnar i en ekonomisk kris så kommer vi i Sverige bli oändligt mycket mer påverkade av den avföringstsunami som kommer välla fram, trots att vi inte har Euro som valuta, trots att vi är ett av få europeiska länder som vägrar använda en öppen marknad till fullo med konstiga tullar och bakvända regler.

Fortsätter Ryssland att smyginvadera länder, köra hybridkrig och flytta på sina gränser så kommer vi få känna av det till slut, mer än vi gör idag. Fortsätter vår svenska infrastruktur helt oförhappandes och inte alls i relation till föregående punkt braka samman lite grann varje vecka så blir det väldigt trasigt till slut. Fortsätter vi äta penicillin för ett par nysningar så kommer MRSA-liknande virus följa med oss hem på en kopp kaffe och låta bli att ringa oss nästa dag. Fortsätter vi låta bli att ha kärnvapen eller alliera oss med de som har, så kommer det bli väldigt tråkigt den dagen de som redan idag hotar oss med illa dolda kärnvapenattacker gör allvar av sina hot. Fortsätter vi att låtsas som att vårt kraftnät är helt skyddat för en rejäl skvätt med solstorm, så kommer den blåögdheten att hoppa upp och bita oss i rumpan förr eller senare.

Vem som helst förstår ju att det inte går att preppa för allt det här. Den som har sett ett endaste avsnitt av Doomsday Preppers vet att många tomtar har preppat hårt som bara den för en väldigt specifik grej, och är i många fall helt körda om det råkar bli en av de andra tomtarna som har rätt. Förutom att många av dem är helt körda ändå, för att de är kompletta tomtar. Därför är det viktigt att preppa för effekter av saker och med en nykter inställning till saker, eller som jag skrev tidigare effekter av effekter. Svallvågorna. Det är ju ändå rätt liten risk att skiten träffar fläkten direkt här i Sverige, den största risken ligger i att så mycket skit väller fram att fläkten förr eller senare blir tvungen att kasta runt den. Och där står du, mitt i stanken och viftar panikartat med en Faraday-box som inte hjälper dig ett endaste dugg mot influensapandemin.

Därför ska du preppa för effekterna av allt och inget. Du ska se till så du, din familj och dina närmaste har skydd, vatten, mat och värme – oavsett vad som händer omkring dig. På vilken nivå du vill lägga det avgör du faktiskt helt själv, men det är faktiskt väldigt viktigt att du har sett till så grunderna finns där. Det är nämligen ingen annan som gör det för dig.

Mer läsning om hur du börjar att förbereda dig, att preppa:
Urvaken: Preppning – En sund nybörjarguide
Svensk Prepper: Startkit i en preppväska

Den här posten blev först publicerad på prepperSE i maj 2016.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud