Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Chili con carne enligt @svenskprepper

I november förra året postade jag bilder på när jag stod och gjorde chili och fotade lite under tiden, och fick flera glada hurrarop och tillmälen och många frågade efter receptet. Jag har baserat det här receptet på en skapelse som heter ”Chili con Carnage” och sen vidareutvecklat det rätt så rejält. Så mycket längre i utvecklingen än det nedan kommer jag inte, så jag antar helt ödmjukt att det är skapelsens krona.

Receptet nedan är för typ 10-15 portioner, beroende lite på hur du väljer att göra det, äta det och hur hungrig du är. Det går förstås även utmärkt att konservera denna underbara rätt, så du kan avnjuta den när du vill, eller frysa den för t.ex. matlådor. Den blir absolut inte sämre av att ha varit i frysen.

Bilderna är från när jag gjorde det till 30 personer. Du får helt enkelt prova dig fram och se vad som funkar bäst för dig. Det här är inte en rätt du kommer göra perfekt förrän minst tionde gången, och antagligen har du hittat på massa egna dumheter med receptet då, och du ska bara veta att du har fel. Helt fel.

Bra bas för chili con carne

Det här är en mycket bra bas för chili con carne

För er som säger att chili con carne inte ska innehålla bönor så är mitt råd att vänligen knipa käft. Chili con carne ska innehålla chili och kött. Resten är helt och fullt upp till skaparen. Det här är dessutom inte Texas, och du är inte min mamma. Förstått? Har du även kopplat att det här kommer ta 4-5 timmar att göra, utan att du kan gå iväg från spisen några längre stunder, och att du inte får äta den förrän dagen efter du har gjort den? Då sätter vi igång.

Ingredienser – en stor gryta full

 • 1 drygt kilo nötfärs (högrev, eko, något bra) – här är överkursen att du lägger till massa mer sorters kött. Finskuren högrev, kycklingfilé, någon god och matig korv är bra exempel. Allihop samtidigt.
 • Ett halvt kilo bacontärningar
 • 4 burkar kidneybönor
 • 2 burk borlottibönor (svarta, små)
 • 2 burkar valfria bönor
 • Ev. andra bönor efter smak och behag
 • 4 stora gula lökar
 • 4 morötter
 • 1 röd paprika
 • 1 grön paprika
 • 1 burk majskorn
 • 3 stora röda äpplen
 • 3 knippen färsk koriander
 • 3 färska chilifrukter ”spansk peppar” eller styrka efter behag
 • 4-5 stora vitlöksklyftor
 • 1 dl råsocker eller farinsocker
 • 1 liter öl, gärna mörk och ännu hellre porter
 • 3 dl riktigt mörk rom, gärna dyr och god
 • 1 kaka Marabou Mörk Choklad
 • 1 kaka 70% mörk choklad (såndär tunn fjompig)
 • 4 kanelstänger
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • En halv flaska kalvfond
 • 2 burkar krossade tomater
 • Salt, peppar, chilipulver, spiskummin, cayennepeppar och andra goda kryddor
 • 1 skvätt Liquid Smoke
 • 1 rejäl klutt eller fem barbecuesås, typ Sweet Baby Ray’s

Tillredning

Ta fram en rejäl tjockbottnad gryta, gärna 7-10 liter emaljerad järngryta. Värm upp den och häll i en rejäl klick olja. Hacka löken hyfsat fint och fräs den mjuk i oljan, låt den inte få färg. När den blivit lite genomskinlig (finns säkert något jättefint ord för det) så skivar du chilipepparn tunt (med frön), och skalar och hackar vitlöksklyftorna och blandar i dem i löken. Häll på lite mer olja om det blir torrt. Ta koriandern så nära jorden som möjligt, skär av bladen från två av knippena och spara till garnering senare, ta alla stjälkarna och en uppsättning blad och skölj av dem i vatten. Hacka dem fint och blanda ner i grytan, det gör inget om det följer med frön. Krydda med spiskummin, salt, svartpeppar, chilipulver. Häll på en skvätt öl och rör om rejält. Låt sjuda i några minuter. Under tiden finhackar du äpplen och paprika och skalar och river morötterna, och lägger ner dem i grytan, lägg i buljongtärningarna. Häll på lite mer öl och lite av rommen. Låt puttra en stund för att reducera lite av vätskan.

Grönsaksbasen med mycket god smak innan ölen och rommen hälsar på

Grönsaksbasen med mycket och god smak

Om du har två lika rejäla grytor föreslår jag att du kör över den här på att puttra på en annan platta, och istället tar fram nötfärsen och hälften av baconet. Om du har i kyckling och korv och annat kött så ska du inte ha i detta nu, utan senare. På bilderna hade jag en större gryta som slutdestination pga den massiva mängden mat, så jag flyttade över grönsakerna till den. Fräs upp nötfärsen och 250g bacon i grytan, och se till att det blir bra brynt. Det behöver inte bli helt genomstekt, det får gärna vara kvar rosa bitar – det ska ändå puttra så länge sen. Det viktigaste är att du fördelar nötfärsen så det inte blir för stora klumpar. När du tycker det börjar bli lite halvklart så häller du på en skvätt öl, och en skvätt rom. Låt reducera lika mycket som du fyllde upp. Fettet lär bli rätt mycket vätska, en god och välsmakande vätska.

Nötfärs och tärnad bacon i en ohelig allians

Nötfärs och tärnad bacon i en ohelig allians

Medan köttet står och puttrar så kan du bryta i chokladen och lägga i kanelstängerna bland grönsakerna tillsammans med sockret. Låt chokladen smälta, häll på en skvätt Liquid Smoke, kalvfonden, en rejäl klick Sweet Baby Ray’s och rör om ordentligt. Det kommer lukta ljuvligt, men se riktigt vidrigt ut.

Kanel och choklad gifter sig väldigt bra med koriander och chilismakerna

Kanel och choklad gifter sig väldigt bra med koriander och chilismakerna

Nu bör det ha gått ungefär 2 timmar i ditt matlagande. Ta fram alla bönburkarna och majsen, öppna dem och häll i ett durkslag. Skölj av det där äckliga kletet de ligger i med kallt vatten och låt rinna av. Häll på resten av ölen och rommen (i grytan, inte durkslaget dummer), och vänd ner köttet i grönsaksblandingen. Häll i de krossade tomaterna och överkursköttet som förstås ska vara finfördelat. Rör om ordentligt och låt reducera småputtrandes, rör om då och då. Tänk att chilin snarare ska vara kletig än flytande. Reducera bör ta någon timme.

Bönorna åker sist i grytan, tillsammans med det eventuella överkursköttet

Bönorna åker sist i grytan, tillsammans med det eventuella överkursköttet

Ta till slut fram de avrunna bönorna och majsen, och vänd ner i chilin. Rör om ordentligt och smaka av. Krydda loss med allt möjligt gott du har i köket. Chilin ska ha fyllig, bred och rejäl smak och lite bett, men inte göra ont i munnen, hettan får gärna komma smygande. Låt puttra 30-60 minuter. Sen är chilin färdig. Nu täcker du grytan och ställer chilin kallt i ett dygn innan du använder och avnjuter den, då får den bäst konsistens och smak. Värm sedan bara upp det du använder istället för hela grytan, men det vet du ju redan eftersom du inte är dum i huvudet.

Men, hur serverar jag chilin då?

Med ris

 • Basmatiris
 • Chili con carnage
 • Gräddfil
 • Färska korianderblad

Koka basmatiris, servera tillsammans med chilin toppad med gräddfilskluttar och färska korianderblad

Som nachos

 • 1 pkt (8st) tortillas av majs/vete (eller köp nachos, latjävel)
 • Chili con carnage
 • Gräddfil
 • Färska korianderblad
 • Olja, salt

Lägg alla tortillas in en hög och skär dem i tårtbitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, drizzla över lite olja och salt, kör på 175 grader tills de börjar bli bruna. Fös ihop dina fina nachos som ett fågelbo, och fyll mitten med chili. Täck sen allt med ost. Allt. Massa ost. Kör vidare i den varma ugnen på 200 grader tills osten har fin färg. När du tagit ut dem ur ugnen toppar du med gräddfilskluttar och massa färska korianderblad. Denna kan förstås även göras på ugnsfasta fat som portionsvarianter.

Som chili dog

 • 4 större korvbröd, typ surdeg (Brooklyns är bra)
 • 4 tjocka stek/grillkorvar med relativt mild smak, t.ex. bratwurst
 • Chili con carnage
 • Riven ost
 • Jalapeños

Stek/grilla korven, rosta korvbröden. Värm upp chilin i en kastrull. Servera korven i brödet med chili på istället för ketchup och senap eftersom du inte är ett barn. För pluspoäng kan du lägga på jalapeños och låta lite riven ost smälta över. Självklart passar gräddfil och färsk koriander utmärkt här med.

Som varm macka

 • Rejäla brödskivor, gärna halvljust och matigt surdeg
 • Chili con carnage
 • Riven/skivad ost

Ta brödskivor av något rejälare bröd, lägg på chili och täck med ost. Värm i ugnen på 225 grader tills osten nått den nivå av smälthet du önskar. Inse att du kunde haft på mer ost. Alltid mer ost.

 

11 kommentarer tillChili con carne enligt @svenskprepper

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud