Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Vid ett vägskäl

Jag står som många av er vet inför ett större vägskäl i mitt liv. Våren 2014 flyttade jag hem till Sverige efter många år utomlands, för att jag var helt och fullt utbränd efter anställning på ett företag helt utan styrsel, som krävde mer och mer av oss anställda – jag var en av över 120 personer på min arbetsplats som till slut sökte läkarhjälp för stress. Men man får ju inte kalla det utbrändhet, utan det heter utmattningssyndrom, tror jag. Då jag inte kände mig vidare utmattad så väljer jag nog utbränd istället, för det är ett mycket mer träffande uttryck. Jag har sen jag kom hem hyrt ett enklare boende och har jobbat enbart sporadiskt som konsult inom IT, jag fick rätt så bra betalt för att sluta på mitt tidigare jobb i utlandet så de pengarna räckte rätt så långt.

Det senaste riksdagsvalets resultat, förstärkt av budgeten som nyss släpptes, gör att jag tycker att Sverige verkar vara ett rätt så korkat ställe att bo på om man ska följa alla svenssonregler på hur man ska bo, hur man ska arbeta och leva. Inte finns det vidare mycket jobb att hitta inom de gebit jag har något att erbjuda – om man inte vill bo och jobba i en större stad, vilket i Sverige är något jag tycker är nästan otänkbart. Varje gång jag befinner mig i min födelsestad Göteborg eller Stockholm är jag på helspänn hela tiden och tycker att det är stressigt, och jag förstår inte varför alla stressar omkring så mycket – vart är de på väg egentligen och varför måste de komma dit så jävla snabbt? Det som talar för större städer är utbudet på mat, nöjen, variationen på allt – men även där ligger Sverige ljusår efter, allt är skitdyrt och inte speciellt bra heller. I mångmiljonstaden jag bodde innan fanns det ett otroligt utbud i alla prisklasser, och man behövde sällan ha tråkigt om man inte orkade hitta på något själv.

Storstäder i sig stressar mig inte lika mycket som svenska storstäder specifikt. Jag vet inte riktigt varför det är så.

Som jag ser det så har jag tre realistiska val, och de står jag inför nu.

1 – Jag flyttar till Oslo och jobbar med IT.

Fördelar: Mycket bra lön, bra standard på saker, bra uppbyggnad av stat och kommun, NATO, kjøttkaker. Nackdelar: Väldigt dyrt boende, lite långt till övriga Europa, lite mycket Sovjet, ingen Lidl (men finns 12 mil bort i Sverige) många människor i en större stad.

2 – Jag flyttar till Berlin alternativt Hamburg.

Kanske Bonn eller München. En stor tysk stad, helt enkelt.

Fördelar: Hyfsat bra lön, tysk standard på allt, dönerns faktiska hemland, NATO, nära till mycket annat i Europa, stabil politik, Lidl på riktigt. Nackdelar: Halvdyrt boende, tysk standard på allt, många människor i större stad.

3 – Jag köper ett mobilt boende och försöker säsongsjobba lite, eller med kortare projekt.

Fördelar: Ingen dyr hyra eller andra dyra utgifter, inga jävla människor, inget som hindrar mig från att åka precis vart jag vill (tex till Lidl). Nackdelar: Inte så mycket pengar att röra mig med – men är det verkligen en nackdel? Enkelt boende, mindre möjlighet till socialisering hemma hos mig pga utrymmesbrist – när jag är mobil.

Det första alternativet skulle kunna innebära att jag kunde lägga undan pengar till det tredje alternativet, men jag funderar på om inte det beslut jag tar ni borde innebära att jag skulle vara kvar där jag valde, jag har fjantat omkring lite för mycket i mitt liv, och känner att jag skulle behöva något stabilt, om än så mobilt. Det sistnämnda alternativet skulle kunna innebära att jag spenderade en hel del tid uppe i min BOL i södra Norrland med, och ha det som en slags hemmabas, vilket hade varit trevligt. En fördel med att vara mobil är att man är ständigt utbuggad, och kan ta sig på kort tid precis var som helst. Språket i Norge eller Tyskland spelar inte roll, jag behärskar det mesta i båda språken.

En kombination av flera kunde vara en variant, och då främst att jobba arslet av sig i Norge och bo och leva billigt, och bygga upp en pengabuffert för att kunna vara ledig längre tid. Att där även färdigställa ett fordon precis som jag vill ha det utan att behöva satsa större pengar i klump utan istället sprida ut det över tid är en stor fördel. Jag har funderat fram och tillbaka på vilken typ av fordon som är bäst och även diskuterat med folk på Twitter, och valet har hamnat på B-registrerad husbil, med plats för moped eller motorcykel som pendlingsfordon. Det mest ultimata vore en ombyggd buss, men det är svårt framförallt i bränslekostnad att motivera det. Dessutom är C(E)-kort relativt dyrt att ta (jag tog inte mitt körkort innan juli -96, för att jag bodde i en större stad och således inte behövde körkort… tyckte jag).

Som prepper tycker jag att lägenheter och anonymiteten i en storstad kan vara ett väldigt välkommet alternativ, den typen av kvarter jag brukar dras till i att bo i är dessutom sköna ställen med bra mix av etniciteter, kulturliv och mat. Så länge man har en väl genomtänkt evakueringsplan och flera väl fungerande sätt att evakuera sig själv och det man behöver kan en lägenhet i en storstad vara ett bättre ställe att bugga in den första tiden än t.ex. ett hus i en mindre stad. En lägenhet bör dock alltid kombineras med en bra BOL så att man kan har ett förråd någonstans, och inte nödvändigtvis behöver ta med sig det man har i sitt primära boende.

Precis så här resonerar jag, och jag är långt ifrån färdig med resonemanget. Mycket beror dessutom på tillfälligheter, om jag råkar hitta jobb någonstans. Men mitt mål är att utforma någon av ovanstånde idéer till verklighet, och antagligen omforma det hela på vägen.

Vad har du för tankar om det här? Diskutera i kommentarerna, på Twitter eller på Facebook vettja.

15 kommentarer tillVid ett vägskäl

 • Eva

  Varför Norge? Flytta till Danmark istället. Det gjorde jag för 15 år sen. Mycket IT jobb, speciellt Århus o Aalborg som ligger på Jylland, där det dessutom finns billiga hus. Eller lite utanför Köpenhamn, mot Roskilde till. Pendlingsväg runt en halv timme. Lidl finns, Nato likaså. Språket fixar du fint. Bra lön osv.

  • Jag har faktiskt inte alls reflekterat över Danmark som alternativ. Hur är hyrorna överlag i Danmark? Jag är absolut inte intresserad av att äga hus. Hur ligger lönerna jämfört med Sverige och Norge, och hur ligger levandekostnader jämfört med Sverige och Norge?

 • DH

  Husbilar har väldigt dåligt skalskydd. Dwt är de enda jag skulle tänka på vid boende i husbil. Annars låter det som ett bra sätt att få både Norge, Danmark, Tyskland.

  • Dwt? Googlade förstås lite, men det enda relaterade verkar vara förtält till husvagnar?

   Jag har med klurat på det där med skalskydd, och det finns en hel del saker man kan göra för att förbättra det, med flood lights, kameror, etc. Om någon börjar skjuta på mig är det ju rätt kört även om jag bor i ett hus och har fönster. Men hus går inte att köra åt helvete :)

   • DH

    Jag tänker främst för inbrytning. Plast/lättmetal slår man sig igenom om man ätit sin gröt. Visst kan man ta sig in i hus genom fönster dyl. Men husbilen är allt ett fönster. Svårt att förstärka på ett rimligt sätt. De flesta scenarior med försvagat samhälle så sticker ett rörligt fordon ut ganska tidigt i förloppet. Att det då även är en bostad med dåligt skalskydd gör en husbil till ett helt annat mål än tex en pickup som man följer efter till ett ensamt hus.

 • Eva

  Lönerna i Danmark är högre än i Sverige, kostnadsläget ungefär detsamma. Absolut inte så svindyrt som i Norge.
  Om du inte vill äga så är det lite mer besvärligt. Hyreslägenheter är inte så vanligt som i Sverige, men det finns.

  Vi har hus mellan Köpenhamn o Roskilde, 3500 kvm. Egen brunn. Så vi kan nog klara oss ganska bra. Mitt problem är bara att min man inte riktigt är övertygad om att det kanske kan bli koas. Men nu med hela flyktingkrisen i EU så började han muttra något om taggtråd. Vi kan relativt enkelt stänga av vår smala grusväg upp till huset.

 • Eva

  ???
  Om samhället brakar samman så skulle man inte kunna skydda sin egendom med taggtråd? Helt ärligt, hur menar du?

 • Eva

  Tror du missuppfattade mig. Det är inte mot de nu ankommande flyktingarna vi ska fösvara oss. Flyktingarna är ett första tecken på att vi befinner oss ca år 470.

  Kommentaren kommer från att vi (min man och jag) utgick från ett ”Wost case scenario”. Dock inte omöjligt, eller ens osannolikt.

  Flyktingarna strömmar in i EU/Europa just nu. Tyskland m fl börjar stänga sina gränser, och med 2000 personer om dagen som kommer enbart till Sverige, så kommer Sverige att stänga gränserna i nästa månad (nov -15). Fler länder följer efter, och snart (Q1 2016) har Schengen brutit samman. EU fortsätter att käbbla om ”ver som har ansvaret” och i mitten av -16 kollapsar EU-samarbetet.
  Under tiden garvar Putin nästan ihjäl sig, och fortsätter bomba i Syreien, vilket får fler på flykt. Googlar man lite är det lätt att få information om att det är få av hans styrkor som slår ut IS. Han har nog annat i tankarna.

  Under tiden EU-länderna bråkar internt, välfärdssamhällena dukar under pga folkvandringarna och därmed kollapsade ekonomier, IS-celler i EU blir aktiva och sprider skräck, så kan Putin genomföra sin inrepeterade landstigning på Gotland om ungefär ett år.

  Då rullar vi ut taggtråden.

  Detta är inte fria fantasier från två foliehattar. Jag har en väldigt nära vän i militären som har pratat om detta länge. Hittills har hans tidsplan stämt skrämmande väl.

 • Är man rädd för ryssen på riktigt är väl Italien, Frankrike, Spanien och Portugal några intressanta alternativ. En bra buffert i form av ett antal länder mellan ryssen och den plats där man bosätter sig. Fast man kanske inte bör bosätta sig som granne till någon NATO-bas.

  Dessutom är det väl möjligt att leva relativt billigt i Portugal och även i vissa delar av Spanien gissar jag. Boendet i Spanien bör rimligtvis vara billigt på lansbygden och f d turistorter med tanke på den fastighetskris som drabbade landet för ett antal år sedan.

  Malta kanske? Billigt och fantastiskt väder om man gillar värme. Och trivsamt skattesystem. Lönerna är kanske inte de högsta i Europa. Dessutom är det en ö med allt vad det innebär. Att bugga ut på Malta är nog inte särskilt aktuellt då det inte finns någonstans att bugga ut om man stannar på ön. Men Malta har historiskt klarat sig väl vid de flesta katastrofer.

  Cypern är väl lite som Malta fast med oändligt mycket fler ryssar bosatta på ön. Å andra sidan kanske det borgar för att den ryska björnen lämnar ön ifred?

  Har man av någon anledning problem med att det kommer för många flyktingar bör man nog lämna Västeuropa. Invandringen kommer sannolikt inte att minska nämnvärt under de närmaste åren och förr eller senare kommer fler länder tvingas att ta sitt ansvar. Det ser nog Tyskland till om inte annat.

  Alaska är en personlig teoretisk favorit förutom det faktum att jag inte gillar mörker. Men en homestead i Alaska kanske är väl intressant alternativ för de flesta preppare? :)

  • Portugal och Spanien är nog väldigt vettiga ställen att vara på landsbygden av, iaf som det ser ut nu rent ekonomiskt. Inte minst är det bra för att man kan odla och köra homestead i ganska bra omfattning året om. Nackdelen är vid SHTF, jag vet inte alls om jag skulle vilja vara ivägen för banditer i de länderna. Nackdelen idag är ju att lönerna där är rent ut sagt löjliga, i den mån man ens kan hitta jobb.

   Alaska är absolut en favorit, och även större delen av Kanada. Vildmarken erbjuder absolut noll jobb, tyvärr. Tyvärr saknas det landbrygga dit, som jag gärna vill ha. Hur ska man annars få tag på Kalles Kaviar när allt lugnat sig igen? :)

   Det är onekligen en ganska svår grej det här.

 • Besök närmaste ikea varuhus…eller be en vänlig själ Skicka godsakerna med flygpost..

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud