Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Skarpt läge: Dag 7

Billarmen blir fler och fler, och jag är väldigt glad att de flesta moderna varianter slutar tjuta efter redan en liten stund. Jag förstår dock inte vad det är för pucko som ska in i en bil och rota, vad finns det av värde där idag? Jag skulle ju förstå om någon tog sig in i min bil, eftersom jag har mat, vatten, och annat bra att ha… men det vet ju faktiskt inte någon annan än jag om. Har fortsatt min bil parkerad utom synhåll inne på gården. Känns bäst så.

Idag gjorde jag slag i saken och gick in hos grannen. Det hela var rätt så odramatiskt faktiskt, de har en källardörr med låsvred på insidan och en glasruta. Tog med en rulle silvertejp och en hammare, tejpade rutan och slog sönder den, och låste upp dörren. Eftersom jag gjorde det mitt på dagen så oroade jag mig inte vidare mycket för att någon skulle höra eller se mig, och det är inte en konstig syn att jag går in och ut på deras tomt – jag är där ofta. Inte för att det finns någon kvar här på slutet av gatan som ens kan se mig, de närmaste husen är alla tomma så vitt jag vet, och därför står de på tur härnäst för min variant av urban exploration. Väl inne i huset så började jag med att systematiskt gå igenom källaren, rum för rum, ett rum var gästrum med såndär perfekt ordning som bara gamla människor har, ni vet med sängen bäddad sådär i anal perfektion med sträckt överkast och små gulliga prydnadskuddar utlagda med obskyr precision. Kollade igenom lådor, men där var bara extrakuddar, lakan och handdukar. Nästa rum var ett förråd med gamla möbler, såna där Kurt Olsson-golvlampor med svanhals och skärm med fransar på… så jag brydde mig inte ens om att titta vidare där. Men sen så hittade jag jackpoten; en vinkällare! Jag dricker dock inte vin vidare ofta, men jag tänkte att det kunde vara trevligt att ha med sig om man skulle ge sig av. Påpassligt nog fanns det några kartonger för flaskor stående i ett hörn, så jag fyllde upp tre stycken med viner som såg trevliga, gamla och dyra ut. I deras pannrum fanns förvånande nog en panna och inte så mycket mer, men i förrådet intill toaletten hittade jag något jag uppskattade mer än vinet – många jättebalar med toa- och kökspapper. Ställde ut allt i korridoren och gick in i matkällaren, som inte innehöll mycket till mat. Jag tror att paret hade tagit med sig konserver och sånt härifrån, för det var cirkelformade märken i dammet på tomma hyllor. Tur jag har gott om mat hemma redan.

#skarptläge

Gick uppför trappan till bottenvåningen, där det redan på väg upp luktade bra illa, drog upp min shemagh (jag vägrar skriva sjal, jag bor inte på Söder, okej?) över näsan och munnen och konstaterade snabbt att lukten kom från köket – det vanligtvis så ordningsamma paret hade inte tömt kylskåpet innan de öppnade det på vid gavel och åkte därifrån, konstigt eftersom de inte hade speciellt bråttom när de åkte. Jag var väl lite nyfiken på vad som kunde lukta så överjävligt på bara en vecka, men lät bli att kolla närmare. Antagligen något med fisk. Köksskåpen var relativt tomma, men jag hittade några förpackningar med mjöl, socker, pasta och lite andra torrvaror, jag la dem i papperskassar som jag hittade i en garderob i hallen. En snabb genomgång av resten av huset avslöjade inget speciellt spännande, jag hittade en verktygslåda och några flaskor schampo, men det var väl allt. På väg ner till källaren igen plockade jag nycklarna till pickupen och vad jag antar var garagenycklarna från nyckelhållaren innanför dörren, och bar sen över hela min fina loot i omgångar till mitt hus, när jag var på väg därifrån med näst sista vändan hörde jag ett ljud som varit förvånansvärt frånvarande det senaste – en polissiren. Jag trodde ärligt talat att snuten hade fullt upp inne i Uddevalla och att våra lokala varianter allihop hade dragit, men det här var onekligen en bil som ryckte ut från den lokala stationen – man lär sig höra både vad det är för typ av utryckningsfordon och varifrån det börjar tuta när man bor i en liten stad. Såg och hörde den dra förbi ute på huvudleden, och hörde den köra ända bort till det större av stadens Coop-butiker, där den tystnade.

Det tog alltså en hel vecka tills någon gav sig på en mataffär rejält för att loota. Jag trodde allvarligt talat att det skulle gå mycket snabbare, men antagligen är det väl så att alla som hade kunnat med att göra det utan att blinka redan har gtfo:at härifrån sen länge. Som den bekymrade medborgaren jag är, och även den nyfikne jäveln så tog jag en cykeltur bort till affären, där jag mycket riktigt fick se vår lokala polisbil (har inte alla städer en enda polisbil?) och två konstaplar som jag känner litegrann, inte minst sen de satte dit mig för fortkörning för några år sedan. Jag frågade vad som hade hänt, och någon stjärna hade dragit en betongklump in genom en av de stora rutorna vid entrén, för att sen lyckas fastna med armen i metalljalusiet som är där innanför och blivit av med vad som såg ut som en försvarlig mängd blod innan stjärnan hade avvikit från platsen. Varför de körde ut med sirener förstod jag inte alls, eftersom av blodet att döma hade det här hänt långt tidigare, kanske till och med någon gång i natt. Jag tjingade på konstaplarna och tog ett varv runt den stora butiken, och kollade lite snabbt på lastbryggorna där bak och att det minsann saknades jalusier där eftersom de har rejäla stålportar – men å andra sidan är det helt insynsskyddat och några fungerande kameror eller larm fanns ju inte nu. Jag tror jag ska besöka den här butiken snart igen, vem vet, de kanske har nattöppet snart?

Passade på att scouta järnhandeln på vägen hem, och det såg ännu enklare ut där. Jag antar att jag för enkelhetens skull får lära mig hur en smash & grab-kupp går till, och vilka bilar som lämpar sig bäst för dem. Det känns helt sjukt, men lite tonårsaktigt pirrigt, att begå massa brott såhär helt plötsligt. Jag som brukar köra fort ibland (nåja, rätt ofta) och röka gräs ibland på sin höjd.

Väl hemma åt jag en riktigt god middag och var nöjd med dagens insatser, och lyssnade lite på radio. De kommersiella kanalerna var som efter att Stockholm blivit av med strömmen helt tysta – tack som fan för det, fy vilket skräp som spelas där – och P4 fortsatte mala inspelade standardmeddelanden om att allt var fint och inte oroa sig och uppsöka kommunkontoren om man behövde hjälp och hå och hej. Jävla skräp det med, faktiskt.

En god och mättande middag för en prepper

Imorrn blir det brädgården med min nya pickup – jag ska bara klura ut hur man öppnar en elektrisk garagedörr utan elektricitet, men det är nog inte så svårt. Inatt sover jag som en kung, vetandes att en hel polisbil skyddar mig och tiotusentals andra från inbrott och skadegörelse med max 10 timmar fördröjning. Förutsatt att de får reda på att något händer, då.

Åtgärder tagna idag:

 • Gått igenom närmaste grannens hus, hittat en del intressant
 • Scoutat mataffär och järnaffär
 • Blivit ägare till en inlåst pickup, perfekt att hämta brädor och spånskivor med

Mat jag ätit idag:

 • Frukost: Juice, knäckemackor med makrill i tomatsås
 • Mellanmål: Kaffe och kakor
 • Middag: Laxbullar med potatis, ärtor och morötter (se bild ovan)
 • Kvällsmat: Knäckebröd med skinkost, te

Det här skarpa läget är en övning jag genomför själv för att förstå hur jag och det jag har förberett mig för påverkar mitt liv. Då jag är så lyckligt lottad att jag inte har ett vanligt dagjobb så kan jag gå all in de här veckorna. Då jag bloggar om det kommer jag ha en dator igång, men inte använda den till något ”för nöjes skull”, utan hålla mig till böcker och sällskapsspel. Likaså kommer jag inte använda spritkök eller grill för att tillaga alla måltider utan bara en del, då det är onödligt resursslöseri, istället kommer jag använda den vanliga spisen. Några dagar simulerar jag att jag äter upp mat som fanns i kyl och frys, för att använda upp befintlig näring. Om det här faller väl ut ska jag försöka en månad nästa gång, med ännu bättre kronologi. Observera att jag ej utför fiktiva eller olagliga saker som nämns här, men jag är på så nära håll jag kan inom lagens råmärken och ”markerar” i motsvarande tid som det hade tagit att utföra.

4 kommentarer tillSkarpt läge: Dag 7

 • Eva

  Har kollat lite på prepping-bloggar, och jag saknar en del husmorskunskap.
  Vinäger, ättika, vin, socker, salt och atamol till konserver. Tomburkar att konservera i. En rök om man bor så att man kan röka kött. Tunnor att salta kött i. Plåster, gasbinda, bomull, piller av olika slag (penicillin om möjligt). Torrjäst.

  • Mycket bra noterat, Eva! Jag har faktiskt börjat läsa på i just gamla husmorsböcker som jag fick låna av min pappas fru, och har pga bristen på rent protein i konserver (läs: kött) tänkt att börja konservera själv. Jag är redan rätt duktig på att lägga in t.ex. sill om jag får säga det själv, och det är ju inte långt ifrån att lägga in det mesta i lag.

   Min morfar har en gammal fiskrök uppbyggd, men jag har undersökt den litegrann och har kommit på att den nog inte är så tjänlig längre. Jag har tänkt att bygga upp en på mitt lantställe och tillika BOL nästa sommar, samtidigt som jag ska göra iordning en del av ladugården till specifika ändamål.

   Utökad hygien och medicin är eftersatt bland mina prepps, jag har det mest basala. Tyvärr är det en kostnadsfråga, och pga dåligt med inkomst har jag fått bortprioritera det just nu. Skriver dock listor – jag älskar listor – så att jag kan få in så mycket som möjligt vettigt i min rotation så småningom.

 • V.D

  Vad är det för skillnad mellan sjal och shemagh? :)

  • En sjal är väl lite mer generellt ett tygstycke. En shemagh eller keffiyeh är lite mer specifikt något som ser ut som vad vi i Sverige gärna kallar palestinasjal, dvs en med knutar och ofta med ett rutmönster.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud