Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Skarpt läge: Dag 2

Idag fick jag höra av polaren som jobbar på det stora raffet norr om Lysekil att de inte heller hade någon ström längre, och fick stänga ner sin produktion under buller och bång. För den som inte vet det, så har de sin egen strömförsörjning, och flerdubbla matningar från det publika kommersiella elnätet. Problemet är att när man stänger ner en så stor raffinaderiverksamhet så börjar det rätt ofta brinna, ofta på flera olika ställen och av flera olika anledningar. Normalt så blåser anläggningen ut all överflödig eller felaktig produktion i ”facklorna”, de enorma skorstenar som finns runtom på anläggningen, men utan kraft till de pumparna så svämmar det över på helt fel ställen, och rätt mycket som raffineras där börjar brinna i kontakt med syre. Polaren hade dessutom hört att de verkar ha liknande problem i Göteborg, trots att det finns ström i både publika och kommersiella elnätet runtomkring Skandiahamnen. Nåväl, brandgrabbarna på raffet verkar ha fått väldigt mycket att göra, men de klarar av det mesta och ärligt talat finns det inget brännbart därute i form av natur eller hus. Allt är antingen bränsle eller stål.

#skarptläge

På Twitter verkade det vara lite mer oro idag, även om det inte verkar vara någon större spridning på strömlösheten kring norra Bohuslän. @SwedishPrepper postade sina många och väldigt underhållande RT:s om dumma ogenomtänkta människor som tweetar dumma ogenomtänkta saker när det är strömavbrott. Flera av mina andra prepperkontakter verkade dubbelkolla bug out bags, evakueringsrutter och undrade vilka som är drabbade, och vad som har drabbat dem. Verkar inte vara någon som är outad prepper och har närvaro online i norra Bohuslän mer än jag själv, och själv känner jag mig inte nämnvärt drabbad, även om jag saknar min dator – nu när höstens alla tv-serier snart börjar igen. Som tur är fick jag i alla fall se första avsnittet av nya zombieserien Fear The Walking Dead innan strömmen försvann. Den serien verkar bli riktigt, riktigt bra.

Var vid en närliggande damm och matade änderna och de där förbannade elaka svanarna med lite torrt bröd förut på min dagliga rekognoseringstur på cykel. Insåg att änder ju i praktiken är ankor, och anka är ju faktiskt väldigt gott att äta. De som bor i den här dammen borde inte ha alltför mycket gifter i sig heller, det är ju rätt rent och inte förorenat alls här. Gjorde en mental note om att gå igenom min eboksläsare sen för att se om jag har något om hur man bäst fångar och tillreder änder/ankor. Det är ju åtminstone godare kött än ”kyckling”. Kan man på nåt sätt locka iväg dem från dammen så man har beståndet närmare? Tror det är svårt utan att ha en damm själv. På väg från dammen letade jag upp en av de vattenkällor som enligt .gpx-filen jag fått av @DefenceChemist ska vara drickbar. Den verkar vara det, och dessutom instängd i ett låst litet hus som ägs av kommunen. Mental note: Ta med bräckjärn när det behövs. Jag har ju trots allt betalat skatt, så vattnet är i alla fall delvis mitt.

Cyklade förbi sjukhuset där det var en väktare vid den öppna entrén, pratade lite med honom. Tydligen så har sjukhuset gått ner på minimal strömförbrukning sen igår, men de har enorma mängder diesel till sina sjukt överdimensionerade reservgeneratorer eftersom sjukhuset är byggt för att klara av stora mängder patienter, samtidigt som det huserar ett av de större och kraftigare skyddsrummen i regionen. Lustigt det där hur det byggdes på 80-talet för att klara av hela regionens sjukhusbehov, och sen bara ett par år senare – precis när det kalla kriget tog slut – lades nästan hela byggnaden i malpåse och kvar blev en sketen vårdcentral. Jag har själv vandrat omkring och åkt hiss därinne i det gigantiska komplexet i timtal utan att möta en enda människa, och kodlåsen funkar överallt. Av ren nyfikenhet har jag ofta varit sugen på att försöka bo där några dagar och se om man kan göra det utan upptäckt. Undrar hur bekvämt man kan få det på ett sjukhus egentligen?

På väg hem såg jag att någon hade sprayat ”VAFAN HÄNDER?” på kommunhusets fasad med orange färg. Då kommunen faktiskt inte har stängt även om de verkar mindre bemannade undrar jag varför personen inte gick in och frågade istället. Folk är dumma i huvudet. Ica hade fortfarande väktare placerade vid dörrarna, som nu var stängda och låsta. Staden var rätt tom på folk i övrigt. Även idag luktade det grillparty över nejden framåt kvällen. Imorrn ska jag ta en titt på statusen på övriga mataffärer, och även den stora järn/verktygsaffären.

Åtgärder tagna idag:

 • Säkrat ev. framtida mat i form av gulliga kvackande änder
 • Scoutat vattenbehållare i det publika rummet, och minst en vattenkälla
 • Skrivit en inköpslista på förnödenheter jag gärna ser till att ha ännu mer av, däribland flaskvatten
 • Planerat för utflykt med bil imorrn

Mat jag ätit idag:

 • Frukost: Äggmackor och yoghurt. Hejdå sista kylda grejer, hejdå mjukt bröd!
 • Mellanmål: Grekisk sallad. Såg lite ledsen ut.
 • Middag: Kotletter med kokt potatis, och lök/äpple/curryröra
 • Kvällsmat: Banan, en kopp te

Det här skarpa läget är en övning jag genomför själv för att förstå hur jag och det jag har förberett mig för påverkar mitt liv. Då jag är så lyckligt lottad att jag inte har ett vanligt dagjobb så kan jag gå all in de här veckorna. Då jag bloggar om det kommer jag ha en dator igång, men inte använda den till något ”för nöjes skull”, utan hålla mig till böcker och sällskapsspel. Likaså kommer jag inte använda spritkök eller grill för att tillaga alla måltider utan bara en del, då det är onödligt resursslöseri, istället kommer jag använda den vanliga spisen. Några dagar simulerar jag att jag äter upp mat som fanns i kyl och frys, för att använda upp befintlig näring. Om det här faller väl ut ska jag försöka en månad nästa gång, med ännu bättre kronologi. Observera att jag ej utför fiktiva eller olagliga saker som nämns här, men jag är på så nära håll jag kan inom lagens råmärken och ”markerar” i motsvarande tid som det hade tagit att utföra.

2 kommentarer tillSkarpt läge: Dag 2

 • Markus

  Ogillar att du framtonar ditt övningsscenario som ett skarpt läge, tycker om att läsa men gör att jag måste granska alla dina inlägg etc utifrån förutsättningen att det kan vara påhittat.

  Sedan undrar en vän av ordningen hur du kan skilja på det ”publika” och ”kommersiella” elnätet?

  • Det är helt okej att du ogillar det, men det är synd att du måste begränsa dig att utifrån dessa klart och tydligt inramade inläggen bedöma alla mina blogginlägg, som handlar om helt andra saker än den här övningen, som påhittade. Fånigt, rent ut sagt.

   Nästa gång du har strömavbrott hemma, titta på gatlyktorna som lyser. Så gör man.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud