Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Skarpt läge: Dag 1

I morse strax före 06:00 så gick strömmen här hemma. Då det har varit väldigt mycket åska det senaste dygnet så såg jag det först inte som något konstigt när jag vaknade. Tittade ut på gatan och noterade att inga lampor var tända i fönstren hos grannarna, det brukar alltid vara åtminstone ett par stycken som är det. Letade genast upp hinkar, kannor, baljor, krukor och liknande saker som gick att fylla vatten i. Tog dem till kranen på utsidan av huset för att den har bra sprutt och gott om plats under sig. Fyllde upp dem allihop och ställde in i förrådet. Pratade med grannen som tittade ut på gatan och såg vilsen ut som det sig bör när det är strömavbrott. Hans gamla frys hade redan börjat avfrosta sig själv över hela köksgolvet, så han skulle börja kasta mat innan den blev dålig.

Ett par timmar senare fick jag bekräftat att den kommersiella strömmen även den var bruten, vilket är väldigt ovanligt i min lilla stad. Nåja, det kunde väl vara brott på en huvudledning, en transformatorstation som brunnit eller något annat större. Kollade mobilen och den funkade finfint, både tele och data rullade på som vanligt, om än något segt. Kände att det var dags att ta en liten tur i närområdet och kolla läget, så jag cyklade ner på stan. Utanför Ica stod det ett 20-tal upprörda människor, de flesta såg ut att vara pensionärer. Eftersom Ica inte heller hade någon ström, så kunde de inte sälja någon mat, eftersom de inte får förstöra det fragila just in time-systemet med att sälja saker utan att det räknas av mot ett centralt inventarie. När jag frågade personalen och väktarna som stod utanför om jag kunde få handla med kontanter så var det blankt nej där med. Inte ens om jag anmälde mig frivilligt att räkna ihop och skriva ner summan och vad jag köpt, så de kunde uppdatera systemet när strömmen var tillbaka. De bad mig komma tillbaka senare idag ”så är det förhoppningvis fixat”. Jag skrockade lite skeptiskt och cyklade vidare genom stan. Alla små butiker hade stängt, pizzerior och thaistället, och utanför kommunhuset stod det en väktare. Stannade och frågade om han visste mer, men det gjorde han inte.

Jag insåg rätt snabbt att det var dags att åka hem och lyssna på radio, kolla nätet och omgruppera, och eventuellt förbereda sig för att det här var skarpt läge. Med hybridkriget som förs från öst mot bl.a. Sverige så hade det inte förvånat mig om det var dags för större sabotage och inte bara små försiktiga trevare där mobil- och internetoperatörerna en efter en ddos:as, varvat med bankers betal/kontantsystem som går ner.

På Twitter hade P4 Väst och några hyfsat lokala preppers skrivit om att det var ett stort strömavbrott i hela norra Bohuslän, men bara ute vid kustbandet. Uddevalla hade ström ännu. Fredrikstad/Sarpsborg i Norge hade med ström. Ingen verkade vara direkt orolig så jag chillade lite mer. På kvällen var det många som grillade i grannskapet, och det kändes nästan som en fredag. Jag svor lite över att jag inte fått tummen ur och skaffat solcellsladdare ännu. Backade in bilen på tomten så att den inte syntes från gatan.

Åtgärder tagna idag:

  • Konstaterat strömavbrott, på alla nät, på hela orten där jag bor och flera närliggande
  • Kollat min omgivning, konstaterat att det mesta kommersiella är nerstängt och bevakat
  • Tappat upp vatten för att komplettera mitt vattenförråd, bra att ha till hygien
  • Kollat läget i kyl och frys, och sett vad jag behöver äta upp först

Mat jag ätit idag:

  • Frukost: Bröd med smör, ost och kaviar. Kefir med hemgjord sylt.
  • Mellanmål: En banan och en apelsin, ett glas mjölk. Okej, två.
  • Middag: Smörstekta kantareller på bröd, med cheddarost och färsk spenat
  • Kvällsmat: Tre korv med bröd, 50g Marabou mjölkchoklad

Det här skarpa läget är en övning jag genomför själv för att förstå hur jag och det jag har förberett mig för påverkar mitt liv. Då jag är så lyckligt lottad att jag inte har ett vanligt dagjobb så kan jag gå all in de här veckorna. Då jag bloggar om det kommer jag ha en dator igång, men inte använda den till något ”för nöjes skull”, utan hålla mig till böcker och sällskapsspel. Likaså kommer jag inte använda spritkök eller grill för att tillaga alla måltider utan bara en del, då det är onödligt resursslöseri, istället kommer jag använda den vanliga spisen. Några dagar simulerar jag att jag äter upp mat som fanns i kyl och frys, för att använda upp befintlig näring. Om det här faller väl ut ska jag försöka en månad nästa gång, med ännu bättre kronologi. Observera att jag ej utför fiktiva eller olagliga saker som nämns här, men jag är på så nära håll jag kan inom lagens råmärken och ”markerar” i motsvarande tid som det hade tagit att utföra.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud