Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

SHTF: Kontanter, guld, byteshandel?

Ni som följer mig på Twitter vet ju om att jag är rätt så skeptisk till ädelmetaller vid SHTF, eftersom både guld och silver bara har ett virtuellt värde – man kan idag inte riktigt tillverka något av dem som är bättre än icke-ädla metaller – såvida man inte känner att guldpläterade plastpluppar till hemmastereon är något att ha när världen trillar sönder omkring en. En ädelmetall har ett värde gentemot något annat, och detta annat är sen länge bara andra valutor, som ju i sin tur är helt och hållet hittepå sen i alla fall några hundra år.

@Urvaken berättade att det någorlunda faktiska värdet innan guld och silver hade valutor att jämföras med var att 10 amerikanska ounce – oz – silver är värt 1 oz guld. 1 oz är strax under 30 gram. 0.1 oz silver, dvs 3 gram, är värt ett dagsverke som jag antar översätts till åtta timmar jobb idag, om inte de rödgröna fått igenom den toksovjetiska idén med sex timmars arbetsdag innan dess.

Problemet som jag ser det är att eftersom vi idag inte har något faktiskt eller praktiskt värde i ädelmetaller eller annat som är shiny shiny, så kommer det precis som kontanter bara fungera under en kort övergångsperiod. Tänk bara på att diamanter som är en av världens vanligaste ädelstenar, är värderat till skyhöga priser för att någon säger att det är så. Ingen som helst verklighetsförankring.

Risken att kronan faller utan att euron gör detsamma är relativt liten, eftersom det som eventuellt drabbar Sverige även drabbar Euroland. Kronan är ju dessutom bunden mot euron sen 1:e januari 2000 i form av ecu:n, vad Riksbanken än säger. Historiken är tydlig. Är kronan och euron på väg att bli värdelös i Sverige så är vare sig norska eller danska kronan vid vidare god vigör heller. Den enda realistiska kontantvalutan som vi kan relatera till som finns kvar då är amerikanska dollarn. Har euron kraschat så märks det där med och det blir väldigt ont om kontanta USD i Sverige, något som vi redan idag har på tok för lite av för att kunna ”försörja” alla, vilket är helt naturligt. Har allt kollapsat sådär så är det svårt att se ljuset i slutet på tunneln – något som nog behövs om ädelmetaller ska ha ett värde som valuta. Det är ju, återigen, så att ädelmetaller inte har något faktiskt värde. Man kan inte äta guld. Man kan ju däremot äta silver, enligt ett gäng muppar som numera är förgiftade och/eller smurfblå.

Så. Då står vi där utan ädelmetaller och utan kontanter, men har behov. Vi behöver hjälp med att fixa bilen som är trasig, vi behöver mjölk eftersom våra höns bara värper ägg. Svaret blir alltså byteshandel.

Trading Post

Den absolut största fördelen med byteshandel är att staten inte är en mellanhand. Mest för att staten inte borde lägga sig i transaktioner mellan två människor för byte av varor eller tjänster. På en Trading Post som på bilden ovan så fanns det två varianter av transaktion: Antingen att du bytte vara A som du hade med dig mot vara B som du ville ha, eller så kom du med en himla massa av vara A som du lät ligga där och bygga upp en kredit åt dig själv. Där tog ju självklart handlaren en liten procent av din vara A till sig själv. På något sätt känns det ändå mer rättvist, eftersom han olikt staten har erbjudit dig en service kopplad till din byteshandel. När det kommer till den här nivån blir det dock lite krångligt utan att ha en virtuell valuta, och då är vi där med papperslappar med låtsasvärden på igen.

I närheten av min BOL så finns det en mjölkbonde, en äggbonde och en fårbonde. De har i många år bytt rätt av enligt ett uppgjort schema – äggbonden lämnar ägg till fårbonden och mjölkbonden hos mjölkbonden, och hämtar sin mjölk. Sen kommer fårbonden och hämtar sin mjölk och samtidigt sina ägg. När det är dags för lammslakten får (haha) mjölkbonden och äggbonden levererat en mängd kött och fårfällar som ett år av mjölk och ägg anses vara värda. Alla tre vet att de får förstklassiga varor, alla tre är nöjda, och staten får inget alls. Den här modellen är ju lysande, att man erbjuder det man har och får det man behöver. Precis så skulle jag vilja ha det på det stora hela.

När det går dåligt i ekonomi och folksjälen är lite rutten, så blir onyttigheter väldigt populära. Fler börjar röka, fler super mer, energidrycker går från 25cl till 50cl, lösgodis mäts i kilo istället för hekto. Konsumtionen på onyttigheter går helt enkelt upp, och de som erbjuder dem är snabba på att följa marknaden. Det här går utöver exemplet med bönderna ovan att lära sig saker från. I alla mer eller mindre apokalyptiska scenarier som hittills utspelat sig har det funnits några kategorier av varor och tjänster som varit extra efterfrågade:

  • Mat – Kött, grönsaker, frukt, färsk och näringsrik mat. Är det krisigare så att man inte kan odla eller föda upp djur är konserver hårdvaluta. I torrare länder så även vatten.
  • Bränsle – Ved, sprit, det mesta som är brännbart för att få värme eller kunna tillaga mat.
  • Medicin och hygien – Alltifrån värktabletter till kompresser, sprit för desinficering till receptbelagda specialmediciner som t.ex. insulin och penicillin. Våtservetter, vätskekärl, shampo, deodorant och tandborstar.
  • Rusmedel – Alkohol, droger. Tobak, helst råtobak och rullningstillbehör som papper, filter etc. Sprit för konsumtion kan vara samma sprit som tidigare punkter. Kan brännas hemma med enkel utrustning, off the grid. Öl och vin kan bryggas på det mesta så länge man har socker och jäst (toilet wine!), cannabis kan odlas för att bli bäng och glömma en stund. Här kan även receptbelagd medicin vara av visst intresse.
  • Transport – För att ta människor eller varor säkert från punkt A till punkt B. Även gränssmuggling ingår här. Fordon kan vid bränslebrist ofta köras på sprit eller annat du själv kan tillverka.
  • Arbetskraft – Gammalt hederligt slitgöra, att t.ex. kunna så eller skörda stora fält, bygga en lada eller liknande manuellt kräver många personer.
  • Förädling av varor – Någons mängder av potatis kan bli fin sprit hos den som har apparat.
  • Underhållning – Man ska inte underskatta ett par skratt eller en fin upplevelse när man mår som sämst. Här ingår ju då även världens äldsta yrke, prostitution. Kan Madickens mamma kan du.
  • Ammunition och vapen – kanske något begränsat i Sverige med den relativt låga vapenmängden som finns här. Ändock något som kan blomma upp, vem vet vem som kan hitta en kasun.
  • Trygghet och boende – Precis som man betalar hyra för en lägenhet idag kan de med säkert boende erbjuda en safe haven för de som inte har det så bra förspänt.

Det finns som du ser en hel del saker man kan välja att specialisera sig på, och tack vare detta kunna byta till sig både de tjänster och varor man behöver. Givetvis är det här bara en bråkdel, men jag tycker ändå att du ska klura ut vad för tjänster eller varor du skulle kunna erbjuda andra, med din expertis och det du har tillgång till. Tänk på att vid SHTF behöver ingen en sociala medier-exper, nätverkstekniker eller genuspedagog. Genuspedagoger behövs ärligt talat inte nu heller.

Tyvärr kommer det alltid finnas materialister som tycker att de behöver massa mer än vad de gör av med, men det går aldrig att komma ifrån. I förlängningen kan allt detta leda till det ultimata sättet att leva, nämligen smurfbykommunism. Men det är en helt annan bloggpost för framtiden.

 

2 kommentarer tillSHTF: Kontanter, guld, byteshandel?

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud