Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Fröer och odling

Nyligen så hade jag en liten diskussion med @upp19femton om fröers hållbarhet, vilka man kan ta frön från frukten till nästa års odling och annat, och det hela mynnade ut att vi valde ut och skickade ett gäng fröer till varann. Det här är en grymt trevlig grej för att variera både det man kan så direkt, och för det man kan ha i sin lilla frösamling i prepperförrådet.

Själv beställer jag många udda grejer från främst USA och Kina, mestadels på eBay, och det är kul att dela med sig av vita jordgubbar, lila paprikor och gigantiska svarta tomater. Självklart köper jag vanliga ”svenska” fröer med, och min absoluta favorit är utan tvekan den gula körsbärstomaten Ildi som ger en otrolig nästan daglig avkastning bara på en enda planta, gärna långt in i oktober om värmen håller sig. Självklart har jag satt drygt 20 stycken, så har jag många själv och kan ge bort till vänner med – för det är inte bara frön som är kul att ge bort eller byta, man kan ha med sig en liten planta i en kruka när man besöker någon. Blommor i all ära, men en planta som bara kräver vatten och solljus och ger massa delikata tomater tillbaka är en present i stil med ”teach a man how to fish”.

I år odlar jag faktiskt mest tomater, både från frön och från köpta plantor. Förra året var det mer chili, men jag kunde faktiskt inte göra åt allt jag skördade. Förra året var det ett 20-tal tomatplantor, i år räknar jag med åtminstone ett 60-70-tal, då jag dessutom har tillgång till ett växthus att experimentera i. Annars kör jag det mesta i krukor utomhus så fort det blir lite varmare, och innan dess i alla någorlunda sydliga fönster. Som näring för tomater kör jag nästan uteslutande med BioBizz produkter, och då särskilt Bio-Grow som man kan köpa hos bl.a. Hydro Garden i Göteborg. De har även de krukor jag föredrar för inom- och utomhusbruk, fyrkantiga av väldigt hållbar plast.

Som media (det man har i krukorna) kör jag med en lite dyrare sjävlgödslande jord från min lokala blomsterbutik, blandat med perlit och aska från den egna öppna spisen. Kombinationen ger en fin och luftig jord som har ett bra pH-värde.

Har du fröer hemma? Sugen på att beställa från nätet? Passa på att beställa ett gäng små plastpåsar från Kina med gratis frakt och hooka upp med lite sköna människor på Twitterhashtaggarna #odla och #självförsörjande, byt fröer med dem och sätt igång. Än är det absolut inte för sent, säsongen är lång!

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud