Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Bara vanligt vatten

Här i Sverige tar de flesta av oss för givet att vi alltid har vatten tillgängligt, kallt eller varmt, att dricka massvis av eller stå under riktigt länge i en varm dusch en kall vinterdag. För över en miljard människor är det långt ifrån sant, dock, och tiotusentals dör av att dricka eller tvätta sig i smutsigt vatten varje dag. Bara 0.5% av jordens vatten är tjänligt, och det låter kanske rätt så absurt – men det får ses i relation till att bara 3% av vattnet är färskvatten, resten är saltvatten. Låga siffror i all ära, men 0.5% är ändå bara en ynka sjättedel av det lilla som finns. Att vatten är en väldigt viktig del i ditt preppande är för att du ska slippa bli en av de tidigare nämnda tiotusentals när skiten träffar fläkten och du står där utan ett fungerande samhälle omkring dig.

Det finns väldigt många olika rekommendationer för hur mycket vatten du behöver varje dygn för dryck och rengöring men jag har bestämt mig för en relativt hög siffra, för att inte någonsin gå torr – tio liter per person och dygn. Då mitt primära mål är att ha prepps för en månad hemma – jag har desto mer på min BOL – så innebär det alltså 300 liter per person. Idag har jag väldigt mycket mindre än så, då jag inte har tillräckligt många vattendunkar. Ännu.

Varje gång jag är på Biltema eller råkar ha ett ärende i närheten köper jag en eller två 10-liters vattendunkar, dels för att det är en perfekt vikt att kånka runt på två stycken av, dels för att de är stapelbara. 25-liters är inte alls lika smidiga, och du riskerar att skada ryggen när du ska hantera dem. Inte heller är andra ”vattendunkar” som säljs på andra ställen att rekommendera, dels pga av priset som är högre än på Biltema, dels för att de inte är av food grade och således inte bör innehålla vatten. Ett tips är att köpa en tappkran som du flyttar till aktuell dunk för att minimera spill och således slöseri. Och när jag säger en tappkran så tänk som alltid när det gäller prepping på att three is two, two is one, and one is none.

Tänk även på att du ska ha möjlighet att värma och koka vatten om du saknar el, jag tänkte gå över det i närmare detalj i ett blogginlägg om matlagning off the grid lite senare.

När det är dags för rotering av vattnet vid jul och vid midsommar så försöker jag använda det istället för att bara hälla ut det – även om det är en fis i rymden i min övriga vattenkonsumtion så är det principen som är viktig. På sommaren passar jag på att vattna trädgården med dunkarna, och får lite arm&ryggträning på köpet, och om det är snöfritt på vintern använder jag det till att spola bort grus och annan skit som ackumuleras på den smutsiga årstiden precis överallt.

Om SHTF inträffar, eller så bara ett VMA-larm, så skulle jag däremot direkt börja fylla upp diverse behållare med vatten. Då jag saknar badkar så får jag nöja mig med kastruller, grytor, termosar, tillbringare, tomma flaskor, vaser, krukor, hinkar, bunkar, lunchlådor, ölglas, ja listan kan ju göras precis hur lång som helst. Man har helt enkelt väldigt många fler presumtiva vattenbehållare i sitt hem än man tror. Jag kan utan problem få ihop till 200 liter till med hjälp av annat än dunkar, men det vattnet är exponerat för elementen och bör främst användas till rengöring och inte för att dricka.

Ett projekt som jag hoppas blir av i sommar är ett filtreringssystem för regnvatten, en simpel setup med en tunna med olika lager av sand och grus och kol i, som vattnet får rinna igenom. Bilden här bredvid visar i grova drag hur jag tänker, givetvis har jag lite högre krav än de hade för 100 år sen när den här bilden ritades – jag är t.ex. oroad för en del parasiter de inte kände till då.

Anledningen till att jag skulle vilja bygga en variant på en sån här är dels för att jag vill lära mig och att det är ett kul projekt, dels för att en vän till mig har ett lantställe nära en större sjö, där de tar sjövatten upp till stugan för att diska, använda till allt som kokas etc. Han har själv druckit vattnet i kranen, medan övriga släkten har skytt det som pesten – med all rätt. Om man då med väldigt enkla medel och låga kostnader kunde få till lite gott drickbart vatten som väntade på dem när de kom ut till stugan så vore det ju grymt.

Då det finns ett par mindre hus på platsen, så skulle man kunna kombinera en sån här tunna med uppsamlingstunnor inomhus för att hålla vattnet svalt och borta från ohyra, och drömmen vore att lägga till en liten solpanel, ett batteri och en Raspberry Pi med ett par sensorer för att kunna få till en automatisering. Med en sån installation kan man även styra ofiltrerat vatten till trädgårdslandet intill baserat på väderlek, temperatur etc med en GardenPi-liknande setup.

Modern teknik i kombination med gamla beprövade saker är något jag har en stor förkärlek för. Här finns det egentligen inga gränser för hur mycket man kan nörda loss, och sensorer, reläer och annat behövligt är redan väl beprövat och väldigt billigt – och instruktioner för precis allting finns att tillgå gratis online. Med större satsningar som Arduino och andra projekt inom open source blir allting ännu mer lättillgängligt.

Sammanfattning: Köp 10-liters vattendunkar. Ta reda på vad du har för övriga behållare du kan använda för vatten vid behov. Drick mycket vatten varje dag, dra igång roliga teknikprojekt och kramas så ofta du kan.

2 kommentarer tillBara vanligt vatten

 • Jonathan

  Har aldrig kommit i underfund med hur länge man kan låta det stå innan man roterar det, men det är alltså ett ganska bra tag ändå! Har du något speciellt i vattnet när de står i dunkarna eller är det vanligt kranvatten du fyllt de med?

  • Egentligen rätt så länge. En bra tumregel som verkar vara praxis bland de flesta preppers är att rotera vid midsommar och jul, dvs ungefär var sjätte månad. Så länge du har rent vatten in, och ingen smuts i dunkarna är det inget behov av att göra rent dem eller vattnet. Enda nackdelen det kan ha är att det smakar lite dunkunket.

   Jag kör med vanligt kranvatten, ja. När jag roterar vattnet på sommaren så vattnar jag trädgårdsbehoven med dem, på vintern går det rätt i avloppet. Sen har jag en trasa med klorin som jag rengör korkar och dunkens hål med, mest antagligen för syns skull.

   Det viktigaste är att du ser till att du har livsmedelsgodkända dunkar, och att de inte är för stora. Biltemas 10l för 39 är alltid ett säkert kort. Många andra som säljs som vattendunkar är inte godkända för livsmedel. Köp en tappkran med, för att underlätta vid behov.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud