Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Att bugga ut vid SHTF

Hur du än har tänkt dig att göra vid ett större SHTF-scenario så är det inte alltid det går som man har tänkt. Det är rentav rätt stor risk att det inte alls gör det. Du kanske har tänkt att bugga ut till din BOL vid första tecknen på att något rejält jobbigt håller på att hända, du kanske rentav har flera olika ställen du kan åka till beroende på vad som händer, hur det händer och vad effekterna av det blir i ditt närområde och för dig. Kanske har du tänkt bugga in därhemma, för att du har det mesta du behöver där och du bor redan ensligt och i ett skyddat läge. Kanske har du en rejäl stor bil med fyrhjulsdrift som du kan dra åt helvete ut i skogen med. Allt det där är förstås jättebra, men om du bara har en enda plan så vet du att two is one, and one is none. Alltså har du minst två för lite. Vad du än gör i ditt preppande ska du alltid satsa på en backup, och en backup till backupen. Ha alltid minst tre av allt. Det gäller saker, påkomna tankar och iscensatta planer. Det är dessutom viktigt att du måste veta hur du använder dina saker, och du måste veta att du kan omsätta och hur du omsätter dina tankar och planer till verklighet.

Prylar gör inte preppern, även om många saker är både bra och jätteviktiga att ha. Vet du inte hur du hittar vatten är ett vattenfilter tämligen onödigt. Har du inte gått in ett par vandringskängor eller en tung ryggsäck så kan du inte ge dig ut på en marsch på 15 mil med dem, såvida du inte har väldigt gott om tid, pannben, självhat och skavsårsplåster. Har du inte gått längre sträckor förut vet du inte alls hur det är att gå, och absolut inte med packning. Själv har jag apkass kondition men gillar att promenera, vilket gör att jag med vissa reservationer för hur mitt elaka ben uppför sig kan gå och gå och gå i stil med Sagan om ringen-filmerna – det går inte alls fort eller är vidare effektivt, men det går och inget tillnärmelsevis intressant händer under tiden.

Har du som har en fyrhjulsdriven bil kört den i skogen någon gång? Kan du köra fort på en skogsväg eller viltstig för att komma undan ett hot? Vet du hur din bil beter sig i lera, i djup snö, på blankis eller när det är så kolsvart att du inte kan se något alls på sidorna av bilen? Har du utrustat den med rejält med utrustning, t.ex. en bra spade, en varm filt eller sovsäck, lite mat och ett spritkök, vatten, ett par böcker som underhållning och ficklampa med extra batterier? Har du rentav en strömomvandlare så du kan använda 230V i bilen, och gott om extrabränsle till den?

Har du tillräckligt med mat för några dagars hårt fysiskt arbete, som du orkar bära med dig? Hur har du det med portabla vattenfilter, så du kan dricka vatten längs med vägen utan att riskera att bli sjuk, och har du koll på var det finns vatten längs med rutten? Vet du hur mycket längre tid det går åt för att gå – och dessutom på en väg som kanske inte syns så väl från större vägar – än det tar att köra eller till och med cykla samma sträcka?

Se till att din utrustning är väl ingången och underhållen. Se till att du har extra av slitdelar, t.ex. skosnören, och se till att de är av en kvalitet som motsvarar det tillverkaren av skorna har tänkt sig. Något som de som marscherar och vandrar mycket aldrig slutar tjata om är strumpor – du ska alltid ha gott om både strumpor och varmare ullsockar att byta ofta med. Gå igenom all din utrustning med samma tankegångar för att slippa bli stående mitt ute i ingenstans med icke-fungerande utrustning. Det finns ingenting som gör prylar så värdelösa som när de är trasiga, inte ens okunskap i hur man använder dem korrekt.

Många har en GHB i sin bil, och många har en BOB i sitt hem. De flesta preppers har en EDC, och tillsammans bör din EDC och din GHB bli en bra BOB – har du tänkt på hur du packar dessa, kan du snabbt omvandla GHB+EDC till en BOB? Vad ska du lämna kvar i bilen om du behöver överge den och fortsätta till fots, och vad ska du ta med dig?

Om du har tänkt att bugga in, vad har du då för alternativ – är en BOB bra för dig, eller tänker du dö Texas style med flaggan i topp? Vad har du inte ännu tänkt på när det gäller överlevnad, försvar och att klara sig i det långa loppet?

Den enda som kan bestämma din setup är du. Tänk utifrån dina behov, och dina förutsättningar. Lär dig det du behöver som du inte ännu kan, och lär ut till andra det du är riktigt bra på. Det här inlägget rör om lite i grytan, men mest på ytan. För din egen och de dinas skull, snälla tänk igenom din situation och agera utifrån den, men gör det redan idag.

Vad är dina bästa tips om utrustning, planer och tankar? Kommentera gärna nedan.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud