Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Prepping framkallar osäkerhet

Idag var journalisten och författaren Anna-Maria Stawregård gäst i Nyhetsmorgon i TV4 – du kan klicka på respektive bild nedan för att se de två inslagen hos TV4Play. Jag vill börja med att säga att Anna-Maria är en relativ nybörjare på det här med prepping, men har tagit till sig många sanningar genom intervjuer hon har gjort med bland andra Urvaken och mig till sin bok, Prepping: Att hoppas på det bästa, men att förbereda sig på det värsta, som kommer ut i dagarna. Hon presenterar i båda klippen en grundläggande mentalitet när det gäller att vara förberedd, detta motsvarar alltså ungefär det enligt mig alldeles för otillräckliga 72 timmarna som staten proklamerar är ditt eget ansvar. Det här är ungefär vad jag skulle rekommendera någon, för att inte helt skrämma livet ur dem. I realiteten är egentligen allt under en månad av total självförsörjande på skydd, värme, vatten, mat etc helt förkastligt – eftersom statens krisberedskap och självförsörjande för medborgarna är noll. Inget. Inte något.

När du då ser Peter och Tildes genomgående reaktioner så är det flams och trams, små försök till raljerande och andra rätt så barnsliga försvarsmekanismer vi har sett i nästan all tv-media som har snackat prepping. Deras kroppsspråk säger dock tydligt precis tvärtom, hur detta slår an en sträng av hur allvarligt det faktiskt är, eftersom Anna-Maria berättar om allt med sån självklarhet. Hon fastställer att Sverige inte har några beredskapslager, och att myndigheterna svär sig fria från ansvar för medborgarna, och sen ställer Tilde den frågan som alla alltid ställer – ”Vad för scenario preppar man för?”. Här har jag blivit lite luttrad, då jag har fått den frågan hundratals gånger. Det är alltid effekterna man preppar för, inte scenarier – och effekterna är nästan alltid samma sak. Såhär fortsätter det, med fniss och flams från programledarna, och försök till seriositet från Anna-Marias håll. Jag undrar vad Peter och Tilde tänker efter sändningen? Kommer de titta lite fundersamt i skafferiet där hemma ikväll? Kommer de ta något steg, kanske köpa en extra konserv nästa gång de handlar, eller kommer de fortsätta lalla runt i en bubbla där de kan låtsas att allting är jättebra och att mat finns på Ica?

Anna-Maria tycker jag gör ett bra jobb med att presentera hur svenska preppers är till skillnad från den rådande myten, och hon får fram bra basic-grejer med prepping och hur du kan skaffa dig en grundberedskap och gällande matförrådet framförallt devisen preppa vad du äter, ät vad du preppar. Jag tror att hennes bok kommer vara ännu mer av en avdramatisering av vad prepping egentligen är, och hoppas att många av er kommer att läsa den och lära er mycket.

Som vanligt när prepping avhandlas i statsmedia eller deras halvstatliga kusin TV4 så ökar besökarantalet på den här bloggen och andra svenska preppingbloggar enormt mycket. Så viljan finns där hos folket i Sverige, nu är det bara dags att de skrider till handling med. Här är senaste veckans googletrend på söktermen ”prepping” i Sverige, det är tydligt att Nyhetsmorgon sändes idag.

Med det här sagt så är givetvis allt preppande bra preppande, och den som är förberedd för 72 timmar har 72 timmar mer respit för stor eller liten SHTF-händelse än de som inte är det. Vill du lära dig mer? Läs min och andras bloggar, engagera dig under t.ex. #prepperSE på Twitter, titta runt på Youtube – det finns hundratusentals timmar med vettig information där ute. Krisberedskap är att ta ansvar.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud