Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Burgare für alle

Lite då och då får jag ett ryck och vill dela med mig av ett bra recept här på bloggen. Idag är det ett sånt tillfälle och idag ska vi göra goda burgare som passar de flesta oavsett allergier, hittepåfel eller dieter. Det här receptet funkar finfint både när du kommer hem från jobbet en vardag och hatar livet, och när du får en gäst eller två som du vill imponera på eller försöka få ligga med.

Säger man LCHF eller glutenfritt så tänker de flesta på tråkig eller begränsad mat. Jag ska försöka ändra din inställning till det, med åtminstone en god och enkel rätt som du kan stoppa i ansiktet. Burgare vill ju faktiskt ingen leva utan, även om de råkar vara glutenintoleranta (eller bara mode-tror att de är det för att de saknar personlighet, mål och intressen) eller kör LCHF eller annan kolhydratfattig kost. Alla dessa låtsasbröd som finns som surrogat till riktigt bröd, let’s face it – de är svampiga eller torra och smakar skit och förstör ofta helt upplevelsen av en bra burgare. De är inte the real deal, och de kommer heller aldrig att vara det. En lösning är ju att göra som jag har gjort innan, att laga BBQ Beer Can Bacon Burgers, som ju faktiskt uppfyller kraven både för glutenfritt och LCHF och inte använder sig alls av bröd. De tar dock en hel del tid att göra, det här är en lite snabbare variant men minst lika god.

Vad innehåller köttet i en god burgare?

Det här är en rätt så enkelt fråga; det innehåller kött och inget annat. Jag brukar dela upp ett drygt halvkilo bra högrevsfärs (köp så lokalproducerat du kan, som alltid) i fyra delar, och rulla dem till stora köttbullar, lägga dem på en skärbräda och trycka till till önskad storlek och form. Gör dem inte för platta och således breda, de ska efter stekning passa ”brödet” utan att behöva pressas för mycket i pannan, och lite höjd är snyggt för kompositionen. När du fått till en bra storlek så saltar och pepprar du på dem där de ligger på skärbrädan, vänder dem och saltar och pepprar igen. Sen lämnar du dem en stund så de får gôtta till sig. Glöm inte att även färs, precis som köttbitar, blir godast om du steker dem från rumstemperatur och inte kylskåpskallt. Det är dessutom obehagligt att jobba med kall färs. Ta fram färsen nån timme eller två innan du ska steka burgarna, och stek dem i fettet som är kvar från när du stekte baconskivorna som tillbehör, eller baconfettet du självklart har i en glasburk i kylen för att steka saker i. Är du vegomänniska hittar du en rejäl portobellochampinjon och steker upp istället för kött, alla låtsasköttprodukter går bort, det är fusk. Äter du inte kött får du inte heller låtsas äta det.

Jag älskar cheeseburgare!

Ska du ha ost (haha, så klart ska du ha ost!) på burgarna så lägger du på den när du vänt på dem  för sista gången – våga ta ut svängarna lite här. Testa att köpa chèvre, en kladdig blåmögelost eller sån där riktigt sunkig smältost i fyrkantiga platta plastpaket. Våra klassiska svenska ostar är verkligen inte fy skam heller, ta en med lite smak. En 12-månaders Kvibille cheddar, en Västerbotten, eller en gräddig Bondmora. Den som av någon hemsk anledning inte tål eller äter vanlig ost kan ju köpa någon skitäcklig veganost eller skjuta sig själv i skallen, eller helt enkelt låta bli att njuta av livet. Det viktiga är att du slutar tänka på ost på burgare som en skiva. Tänk tre rejäla dubbelvikta skivor, eller två hela sånadär chèvre-skivor från det lilla paketet med färdigskurna små skivor i en rulle. Gör ett statement och stå för ostens smak, den ska vara där och höras och synas. På bilden nedan är det lite svårt att se, men jag har lite tillplattad chèvre täckt av källarlagrad gräddost från Falbygden.

Vad använder man istället för bröd då?

Om man inte har en väldigt väldigt liten stekpanna, så kan det vara vettigt att ha en äggring eller två för att fixa till det du ska hålla burgaren med. Jag gillar skarpt Masterclass Äggring för att de är 10 cm i diameter, jämfört med de flesta på marknaden som bara är 9 cm, och precis som flickan sa så spelar storleken roll. Att de dessutom har ett väldigt bra pris är ingen nackdel det heller. Eftersom det här ska agera bröd till en burgare så är det en fördel om du dels smörjer insidan av formen lite innan du häller i ägget, dels blandar äggula och äggvita i en mugg innan för att få en lite mer jämn konsistens och densitet på ”brödet”. När det är helt genom- och vändstekt lägger du det på kökspapper och viker pappret över, för att få bort onödigt fett. Med fördel har du samma sida utåt (dvs neråt nere och uppåt uppe) som låg mot stekpannan när du sen monterar din burgare. Om du inte är en väldigt hungrig människa kan du välja att bara ha ett ägg under burgaren, eller inte något alls.

Givetvis går det alldeles utmärkt att bygga denna burgaren med vanligt hamburgerbröd med, men välj ett eller baka ett som anstår en klassig komposition, tänker du Korvbrödsbagarn kan du gå tillbaka till början av posten och sluta att läsa där och gå härifrån.

Bild på burgare

Vad för tillbehör ska man môla på?

Här är jag lite kluven, för dels är en straight-up cheeseburgare med bara ”bröd”, kött och ost något väldigt fint och puritanskt. Men det kan man ju ta som en andra eller tredje burgare, förstås. På bilden ser du mina favoritgrejer att ha på; bacon, karamelliserad rödlök, srirachasås och Hellman’s majonnäs ringlat ovanpå. Om du köper fabrikspaketerat bacon kan jag rekommendera Jägarbacon, som är lite tjockare. Grillbacon är även det gott. Skär bitarna i hälften innan du steker dem, så blir de lagom långa som garnityr. Stek på medelhög temperatur en bra stund, en fin baconskiva är hyfsat följsam men absolut inte sladdrig eller sönderbränd. Karamelliserad rödlök gör du enligt recept nedan. För dig som kör LCHF kan det vara vettigt att ta några droppar Stevia i istället för socker, för att det bryter fint mot balsamvinägern och att köra helt utan något sött där tar lite udden av karamelliseringen. Srirachasåsen och Hellman’s finns ju båda i trevlig spruttflaska så det är enkelt att ringla. Hellman’s är en enormt bra smakförstärkare och smakar som tur är inte alls som svensk majonnäs. Jag tycker du ska prova dig fram och se vad som passar dig, men våga gärna ta ut svängarna och blanda sött och salt, kryddigt och milt. En sak jag gärna har på om jag har några mogna här hemma är avocado, och det kan du antingen skiva tunt och lägga under brödet, eller om den är väldigt (över)mogen mosa och ha under köttet.

Karamelliserad rödlök ja?

Många föredrar inlagd rödlök istället för karamelliserad. Jag tycker kladdigheten och smaken hos den karamelliserade passar bättre på burgare. Och så är jag inte direkt en trendkänslig eller ängslig människa heller. Skala och skiva rödlöken fint. Smält smör i en tjockbottnad kastrull och lägg i löken. Fräs den på medelhög värme till den blir smått genomskinlig, den får absolut inte få någon färg. Häll på en rejäl skvätt balsamvinäger och droppa i steviadropparna eller ha i socker efter behag. Rör runt ofta, det får gärna koka rejält. Låt reducera (bli av med vätska) och smaka av med salt och svartpeppar. Det ska vara mörkt som själen hos en emounge när det är klart, och gärna lite trögflytande. Häll över i en skål och lyft ur löken ur den kvarvarande vätskan när du monterar burgaren.

Ingredienser

Eftersom du är för lat för att gå igenom receptet en gång till och utröna vad du ska ha så kommer det här i en käck lista som det gör på såna där riktiga recept. För fyra burgare (inte portioner, utan burgare) behöver du följande:

 • 8 ägg alt. fyra hamburgerbröd
 • ~500g högrevsfärs alt. fyra portobellochampinjoner
 • 2 paket bacon
 • 2 stora rödlökar
 • Ost efter behag
 • Avocado, några stycken mogna
 • Hellman’s mayo, spruttflaska
 • Srirachasås, spruttflaska
 • Balsam(ico)vinäger
 • Steviadroppar eller strösocker
 • Salt & svartpeppar
 • Massor av riktigt smör att steka i

När du har fått bra flyt och snits på det här går det på 20 minuter. Mycket av det går att förbereda och ha i kylen. Om du får lite inspiration och fixar till något med hjälp av denna posten får du jättegärna posta en kommentar och berätta och visa bilder!

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud