Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Räcker verkligen 72 timmar?

Häromveckan så gick Länsstyrelsen i Västra Götaland gått ut med en uppmaning om att man bör ha en krislåda hemma, för att klara 72 timmar utan ström och vatten. Samtidigt kör Göteborgs kommun igång sin 72 timmar-kampanj rejält, med bland annat information på alla sina lastbilar och annonser i lokalpressen.

Det är ett jättebra initiativ, som frigör enorma resurser från det skrattretande yttepytte till anslag som berörda myndigheter har för sådana här situationer. Ju fler som kan klara sig själv, desto fler som verkligen behöver hjälp kan få ta större del av resurserna i anspråk, t.ex. gamla, sjuka och handikappade. Så ja, 72 timmars beredskap är jättebra, men räcker det verkligen?

Vad förväntas hända efter de här tre dagarna? Om man har någon som helst insikt i hur dåligt förberedda kommuner, landsting med flera organisationer är på krissituationer, och hur lite anslag frivilligorganisationerna har för att kunna få fram hjälp ens till ett litet drabbat område, så blir det genast lite mer skrämmande insikter. Det finns inte en chans att alla boende i t.ex. Göteborg skulle kunna få den hjälp de behöver med mat-, vatten- och hygienbehov tre dagar efter en större kris. Jag tror inte ens en en stadsdel i Göteborg eller en liten stad i Västra Götaland skulle kunna få den hjälpen med de resurser som finns att tillgå – och det förutsätter ju dessutom att det inte är en fortsatt pågående kris med fara för liv och egendom, t.ex. krig eller en rejäl storm.

72 timmar eller tre dygn har blivit ett slags magiskt mantra som MSB, kommuner och landsting har fastnat vid, mest baserat på att det var de amerikanska myndigheternas rekommendation vid kärnvapenattacker under kalla kriget. Tyska myndigheter gick nyligen ut och rekommenderade tio dagars beredskap hos befolkningen, och det låter faktiskt som en mycket vettigare siffra. Chansen för att ett krisscenario är över inom tio dagar är oändligt mycket större än inom tre dagar.

Som prepper får man väldigt ofta frågan om vad man förbereder sig för, gärna med frågan ”Äre zombieapokalypsen eller?” följt av ett skratt. När man förklarar hur många olika katastrofer som kan drabba oss här i Sverige så brukar det där skrattet fastna i halsen ganska fort. En zombieapokalyps är ett utmärkt scenario att preppa för, eftersom det drabbar samhället på ungefär alla tänkbara hemska sätt samtidigt, och därför är du enormt bra förberedd på det mesta just om du preppar för det. Det finns ju förstås förhoppningsvis ingen prepper som tror på en faktisk zombieapokalyps även om man hoppas lite mer på den för varje gång någon skrattar åt prepping. I mitt och de flesta andra preppers fall så är våra förberedelser inriktade på de direkta och indirekta effekterna av de flesta saker som kan drabba oss. Närmast till hands för oss här i Sverige är krig/invasion, ekonomisk kollaps och ström-, vatten- och infrastrukturavbrott till följd av storm. Det ingen kan förutspå något om är dessutom effekten av solstormar, även om det mest verkar användas som svepskäl för att mörka främmande makts cyberangrepp på flygplatser.

Men, tro inte att jag inte tycker de här uppmaningarna på något sätt är dåliga. För varje människa som är förberedd på en kris så är det större chans att någon som inte kan ta hand om sig själv får någon form av hjälp. Jag har bara en känsla av att det för de allra flesta är alldeles för lite, alldeles för sent.

Har du nyligen bestämt dig för att skaffa dig någon som helst krisberedskap? Läs en guide, fråga andra preppers på #prepperSE, tänk igenom allting en extra gång. För det är det hela grejen med att vara förberedd handlar om, att ha tänkt igenom sin situation, och att ha tänkt en extra gång.

 

3 kommentarer tillRäcker verkligen 72 timmar?

  • Jag var på en mässa i Gbg och där stod representanter från Gbg:s kommun och pratade om just det du skriver 72 timmars kampanjen. När jag lyssnade så fick många ungdomar information som (tror jag) fick dem att öppna ögonen och förstå hur det blir när det är strömavbrott. Ungdomarna där förstod inte hur det blir när strömmen försvinner, eller de blir insnöade, de tror att man kan ringa ett samtal och få maten levererad till dörren. Vatten ska vi inte prata om, de jag lyssnade på blev förvånade när kommunkillen talade om att: Nä, det kommer inget vatten i kranen om strömmen har gått om du har en egen pump till vattnet. Så jag tror att få alla unga att inse vad som händer är att börja från noll och informera. De inser inte sambandet mellan strömavbrott och hur det blir, vad som påverkas eller inte.

  • Ingegerd

    Jag tror det är ett betydligt större steg att gå från ingen hemberedskap till 72 timmar, än att utöka tiden. Att köpa ett spritkök är ett större steg än att köpa en extra flaska rödsprit, dessutom slutar t.ex. en vevradio eller sovsäck/extratäcke inte att fungera efter 72 timmar. Har du ett vattenförråd hemma, även om det är mindre än 72 timmar, så har du antagligen kärl som är lämpliga att hämta vatten i.

  • Allt är bättre än inget och 72 timmar låter säkert rimligt för de flesta. Alla har väl varit med om ett kortare strömavbrott? Om man däremot föreslår prepping för två månader (eller mer) så himlar många med ögonen. Jag tror att det är ett väldigt bra initiativ om folk faktiskt fullföljer det. Jag vet dock att många knappt har tillräckligt med mat/vatten för ett enda dygn!

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud