Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Din integritet på Google Maps

Många verkar inte veta om det, men det går alldeles utmärkt att få bort sig själv, sitt hus, sin bil, sin arbetsplats och annat från Google Maps Street View. Visserligen försöker Google med ganska bra resultat att blurra ut (ja, nu bestämmer jag att det heter så på svenska, lev med det) ansikten, registreringsskyltar och annat, men om du inte är nöjd med det är det jättesmidigt att själv kunna välja vad som ska synas och inte.

Hur gör man då? Det finns en jättesmidig funktion för detta. Gå till maps.google.com och leta upp ditt hus eller det du äger som du vill ha blurrat, gå in på Street View och se till så att du har det i en bra och heltäckande vy. Tryck sedan på den pyttiga texten ”Report a problem” nere i höger hörn, då kommer en sida som ger dig en vy och lite valmöjligheter. Zooma in eller ut med plus/minus-knapparna så att du har hela byggnaden eller objektet innanför den röda fyrkanten, som jag har gjort med politikerdagiset på exemplet nedan (bilden är zoombar genom att klicka på den). Välj anledning under ”Request blurring”, t.ex. ”My home”. Skriv sedan något i stil med ”This is my home and I don’t want it on Google Maps.” i rutan. Fyll i din mailadress, t.ex. den du antagligen har kopplad till ditt Google-konto. Kryssa i att du inte är en robot (även om du råkar vara en robot) och tryck på ”Submit”. Du kommer få ett bekräftelsemail på din anmälan ganska fort, och sen kommer ett till inom kort (ca 20 minuter de gånger jag testat) där de bekräftar att ändringen är gjord, och att den går live inom 24 timmar.

Svårare än så här är det alltså inte att återta åtminstone en liten del av sin personliga integritet, om man nu råkar ha någon. Det verkar vara ett växande problem med en stor massa människor som inte tycker att ”sånt här är så viktigt”. Den här posten är inte för er. Fortsätt vara får. Du som bryr dig om den allt mer växande informationsmängden som finns lagrat om dig själv online förstår att det är ganska trevligt att någon inte kan se in i ditt öppna garage, eller se vad för bilmodeller du har stående vid ditt hus – eller i vissa absurda fall se rakt in i ditt hem.

3 kommentarer tillDin integritet på Google Maps

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud