Stöd svenskprepper.se




RSS-flöden

BBQ Beer Can Bacon Burgers

Jag fick till något väldigt gott på midsommargrillen som jag trodde att jag var ungefär sist i världen på att prova, men så var det tydligen inte alls. Fick genast förfrågningar om recept – som jag självklart låter mina kött-möter-eld-favoriter, de grymtande skäggiga gubbarna i BBQ Pit Boys leverera eftersom det här inte alls är min idé.

Börja med att titta igenom den här videon, så ser du helt enkelt vad du ska göra och hur du ska göra det.

Mitt recept är en förenklad variant av deras, jag tyckte t.ex. det var onödigt att ha ett gigantiskt stekbord fullt av fyllning och sen nästan inte använda något alls av det. Inte heller hittade jag någon 80/20-nötfärs, men väl en helt vanlig 90/10. Du kan ju absolut mala färsen själv, och självklart kan du som vill dra upp fetthalten på nötfärsen med talg eller varför inte sparat baconflott, om du nu är en så bra människa så att du har det hemma. Det funkade finfint med 90/10, hursomhelst. Ställ dig och gör fyllningen en stund innan så den är klar, så den har stått och gôttat till sig lite. Mitt recept är för fyra rejäla burgare.

Även med fyllningen kan du förstår göra precis hur du vill, men såhär gjorde jag:

  • 2 stora rödlökar
  • En lagom påse med champinjoner (nej, har inte en aning, 10? 15?)
  • 2 röda ”snack”paprikor, dvs söta spetspaprikor
  • Salt, peppar, kryddor efter behag

Tvätta händerna, ditt smutso. Hacka alltihop i väldigt fina tärningar. Smält en rejäl klick smör i en tjockbottnad kastrull eller vad du nu föredrar. Häll i allt, och fräs på medelhög värme. Krydda under tiden. Efter ett tag släpper vätskan ur grönsakerna, då kan du höja värmen lite för att bli av med den helt. Fräs och tillaga tills du är nöjd. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Burgarköttet då? Jo, ta ett kilo nötfärs, lägg i en bunke och återigen så är det här hur jag gjorde, du gör som du vill. Häll över salt, peppar, srirachachilisås efter behag, en liten skvätt Liquid Smoke och knåda färsen ordentligt. Dela upp i fyra lika delar som då logiskt blir ca 250g var. Rulla till gigantiska köttbullar. Platta till lite och tryck ner ölburken precis som den skäggige mannen gjorde på videon du just såg. Om du inte förstått det så ska du alltså inte trycka igenom ölburken helt, eftersom fyllningen gör sig bättre inne i köttet än som uppbrunnet i grillen. Bygg upp kanterna ordentligt, det underlättar om du gör någon slags kombination mellan att dreja en lerskål och att krama en köttbulle, och arbeta rejält runt ölburken och tryck ner kanterna som gärna vill bli tunna med tummarna så du får en bra, jämn och vacker köttskål att fylla med kärlek. Återigen se och lyssna på den skäggige farbrorn.

Linda baconskivorna kring burgaren, börja nerifrån och täck all köttfärs. Håll försiktigt kring burgaren med ena handen och dra ur ölburken ur dess köttfängelse. Lägg i en skiva cheddarsmältost (du vet såndär skivad kvadratisk donken-ost som knappt innehåller ost) i hålet, och fyll upp med ett par skedar av grönsaksfyllningen, så att det nästan når kanten, du lämnar en grop för mer ost här. Älskar du ost lämnar du lite mer grop. Gör du inte det gör du fel. Överkurs här är att lägga en sträng av din favorit-bbq-sås längs med överkanten till din köttkrater. Lägg sen på riven ost på toppen tills du skäms, eller tills det trillar av tillräckligt mycket för att du ska tycka det är ovärt att fortsätta slösa vacker ost. Lyft försiktigt över med stekspade till ett fat, och fortsätt med nästa. Gör en burgare helt klar åt gången, så minimerar du risken för total kraterkollaps eller andra missöden. Grilla på indirekt värme tills de är klara, vilket brukar sammanfalla med att baconet blir lite småcrispigt och ser klart ut, nånstans mellan 30-45 minuter. Vill du ha lite extra färg på ditt bacon så sätter du burgaren den sista stunden över direkt värme. Ät med precis vad du vill till, för mig blev det en halv sån här burgare med tysk potatissallad, grekisk bondsallad, monstruös guacamole och en klick bea. Och en god korv. Och kanske lite club steak. Och lite grillad kyckling. Det var en lång och köttfylld midsommarafton.

Här skulle det kunna vara lite mer färg på det vänstra baconet.

Här skulle det kunna vara lite mer färg på det vänstra baconet. Och mer ost. Det kan alltid vara mer ost.

Inköpslista för fyra burgare:

  • 1 kg svensk bra nötfärs
  • 2 paket Scan Jägarbacon (eller annan med lite tjockare skivor)
  • 200g riven ost, gärna med mycket smak, t.ex. Västerbotten
  • Fyra skivor (jaja, typ 10 i ett paket) cheddarsmältost
  • 1 godtycklig påse champinjoner
  • 2 röda snackpaprikor
  • 2 rödlökar
  • En skvätt Try Me Liquid Smoke
  • Ett par skvättar srirachasås eller annan chilisås du gillar
  • Ev. bbq-sås som du gillar (jag gillar Sweet Baby Ray’s Honey & Chipotle eller Hickory & Brown Sugar)

När du nu har gjort det här en gång så kan du ju experimentera med annan fyllning, jag ska t.ex. styra upp lite av min chili con carne och fylla en burgare med. För att jag kan. Kött, kött och kött.

Burgare i genomskärning dagen efter, kalla

 

3 comments to BBQ Beer Can Bacon Burgers

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud