Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

En preppers kommunikation

På vilka sätt kommunicerar en prepper i normalläge, och hur går det till vid ett SHTF-scenario? Jag skulle vilja påstå att det inte är någon större skillnad. Men, tänker du, vid SHTF, är det inte rätt stor chans att mobiltelefonin går ner då? Jo, det är det. Vid flera varianter av tänkbara scenarier är det helt sant, men de flesta innebär faktiskt att en hel del infrastruktur och många samhällsfunktioner hålls igång (eller kommer igång igen) om än med lägre kvalitet och kapacitet än innan. Det finns givetvis totalt olika lösningar, men setupen nedan är det som jag har valt, för att den passar mig både för vardagen idag, och vardagen som komma skall.

Som primär mobiltelefon, för vardagsbruk, så använder jag en Samsung Galaxy S4. Jag använder den till att ringa med (jag är old school på det sättet), fotografera med, och köra en del Twitter och lite Facebook på. Allt i den är kopplat till multipla Google-konton så mail, kalendrar etc för jobb och privatliv finns synkat på den här. Härket börjar bli lite till åren, och som vi alla vet så är det sällan en telefon håller flera år numer, så snart behöver den nog bytas ut. Har dock inte en aning om vad jag borde byta ut den till, om du har några tips som innebär mycket bra kamera och Android så får du gärna tipsa i kommentarerna. Den här kör jag ett abonnemang från Hallon (3) på, av den enkla anledningen att det är helt no-nonsense, betalas med kreditkort och jag får precis allt jag nånsin kan behöva utan att behöva bry mig, för 250 spänn i månaden. Nackdel är att Hallon/3 saknar täckning på en hel del ställen, framförallt utanför stadsbebyggelse.

Som backup till denna kör jag en enklare och mindre variant av samma telefon, som heter Samsung Galaxy Trend Plus. Jag har de flesta appar installerat på den här som på den större, och samma Google-konton anslutna, så kontakter etc är synkat här med. Den här håller jag laddad och avstängd liggandes i min EDC. Till denna har jag valt att ha Telia Refill, och brukar se till att ha någon hundring samtalspott på den. När jag åker norrut till obygden får den här agera internet-hub och fylls då på med X antal Gb beroende på hur länge jag ska stanna. Anledningen till att jag valde denna är att den följde med något abonnemang någonstans i familjen för nåt år sen, och blev liggande. Bortsett från kamerans relativa oduglighet (för snyggfotande då) och det otroligt fåniga namnet är det en riktigt trevlig telefon, som är en bra backup till en större smartphone. Som backup till kontaktlistorna i mina två smartphones har jag ett laminerat A5-papper med alla möjliga nummer jag skulle kunna tänkas behöva. Parat till båda Samsungenheterna har jag ett Plantronics Discovery 975 bluetooth-headset som jag enbart använder när jag behöver prata och ha båda händerna fria till annat, t.ex. när jag kör bil. Praktiskt nog kommer det i en liten hållare som i sig är en powerbank som laddar upp headsetet väldigt fort.

Avstängd i samma ficka i min EDC så har jag en LG A100, som kanske mest var känd som Sveriges billigaste telefon med sina otroligt låga 99 kr i inköpspris på NetOnNet, som sen dess har slutat att sälja den. Denna har precis fått ett Telenor kontantkort för att diversifiera bland nätoperatörerna lite grann, och tanken är att den ska få sig lite samtalspott med. Det är en sån där telefon med knappar, och inte nog med att den inte är en smartphone, den är en riktigt dum telefon. Jag som använde Nokiatelefoner under GSM-telefonens barndom kommer inte överens alls med menyerna, men det viktigaste är att den har en bra FM-radio och ett relativt bra batteri. Den är faktiskt primärt en FM-radio snarare än en telefon, för om båda mina Samsungar får krupp och dör samtidigt är det nog ingen mening med att jag ringer någon ändå. LG:n löper dock risk att bli utbytt mot en VkWorld super-slagtålig-vattentålig-ökentålig med inbyggt extra allt och lite till eller någon liknande variant, det är alltid bra med ännu en powerbank att avlasta de andra med. Att kinesiska staten i så fall kan lyssna på mina samtal ser jag bara som en bonus.

kommunikation

En hemsk bild tagen med min tablet, för att jag är så dålig på det här med att teknikpreppa att min systemkamera var oladdad, och jag fotar ju med mobilen annars…

Så om mobilnätet går ner då? Jo, för att försäkra mig om att jag kan kommunicera även om centrala funktioner som mobilmaster etc går ner, så har jag införskaffat mig två stycken Baofeng UV5R komradioapparater, varav den ena följer med mig dit min väska tar sig. De här är långt ifrån optimala pga sin begränsade räckvidd, och utan radioamatörlicens faktiskt inte ens lagliga – därför jobbar jag på att ta en sån licens. Vad de däremot är, är smidiga och ytterligare ett bra sätt att kommunicera och att tillkalla eller erbjuda hjälp med för närområdet. De ligger på de så kallade Jakt, SRBR och PMR-näten.

Alla tre telefonerna och headsetet använder sig av micro-USB för laddning, och jag har alltid 3-4 stycken sådana sladdar med mig, och även två vägguttagsadaptrar till dessa om det finns åtkomst till nätström, som t.ex. på tåg eller undanskymda hörn av publika utrymmen. Som komplement till dessa har jag med mig ett minibräckjärn, en skruvmejsel och en stjärnskruvmejsel – om någon skulle ha fått för sig att vara så fräck att strömmen var inlåst på något sätt. Jag skulle givetvis inte åsamka någon skada på egendom förutom i absoluta nödfall, och vid SHTF.

För att kunna ladda alla dessa on the go har jag en typ 4 år gammal Anker powerbank på 15000mAh, som har ett 1A och ett 2A-uttag. Det är en tung kloss som inte är alls smidig jämfört med nyare, men jag gillar den. Den var en helt otrolig mackapär när den kom ut på marknaden för tusen teknikår sen, så cool att den bara gick att köpa på tyska Amazon. Den kommer inom det närmaste bli kompletterad/utbytt mot två burkar av en lättare och lite mindre variant, och då får gamm-Ankern stanna hemma och vara strömburk när man är för lat att dra en kabel från väggen till något bärbart man vill använda. Anledningen till att jag vill ha två är för att kunna ladda en hemma medan jag har en med mig, eller helt enkelt ha med mig dubbelt så mycket kräm om jag ska iväg en längre stund.

När alla dessa sätt att kommunicera är omöjliga, så har jag nog inget att säga till någon ändå. Eller så får jag ropa på Angus, eftersom prepping ju inte är en prylsport.

Hur har du lagt upp din bärbara kommunikation och strömförsörjning till den?

Den här posten blev först publicerad på #prepperSE i maj 2016.

3 kommentarer tillEn preppers kommunikation

 • anon

  Radiolicensen är omtvistad, men ”jakt femman” på 156MHz är sen 2008 licensfri och öppen för alla, med eller utan, licens.
  enda begränsningen är sändnings effekten på max 5W.

 • jen

  Den radion är det licenstvång på, pga att den täcker amatörbanden :-)
  Det finns numera fler områden du kan använda, gamla goda 27 MHz, 69 MHz (fm) så finns flera band för jaktradio och de något begränsade PMR banden. Baofengen har ju den fördelen att dess mottagare täcker så mycket.

 • Tobbe

  den radion (och alla andra) är lagliga att inneha fram tills du trycker på knappen och sänder på en frekvens du inte har tillstånd för. Däremot rekommenderar jag att man köper från svenska återförsäljare så du får kontrollerad utrustning så huset inte brinner ner när man laddar batterierna pga bristande elsäkerhet…..

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud