Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Återanvändning av pet-flaskor

Den som har följt mig länge här och på Twitter vet att jag är väldigt avogt inställd till att återanvända köpta pet-flaskor för att förvara vatten i, av egentligen en enda anledning: de flesta pet-flaskor fäller plast efter ett par användningar, och det är fullt synligt. Jag tillhör den där skaran människor som bestämt hävdar att det är bra jävla onyttigt att konsumera plast. Att däremot diska ur köpta flaskor och sen fylla med vatten och frysa in, det är en riktigt bra idé. Dels som kylklampar, dels som nödvatten – en eller två gånger. Inte mer. Då börjar den fälla plast. Du kan presentera hur många troligtvis partiska undersökningar du vill, jag har sett med egna ögon hur plasten fäller från de flesta sorters pet-flaskor efter några användningar som vattenflaska, det är ett faktum och inte en åsikt och således är det menlöst att försöka käfta om motsatsen.

Om vi för en stund ignorerar de hundratals arts’n’crafts-idéerna och andra populära återbruk som finns för pet-flaskor på internet idag, så skulle jag vilja koncentrera mig på en idé som faller close to home i mitt eget liv: Långtidsförvaring av torrvaror, och dessutom med en tanke på att hålla nere kostnader.

Du kan med fördel köpa ris, bönor etc i storpack/stora säckar på asiatiska/arabiska stormarknader som finns i de flesta större städer. De kostar bara en bråkdel av 1-kilos pappersförpackningar på din lokala Coop eller Ica. Vill dock som alltid slå ett slag för Lidl, de har ofta storpack på kvalitetstorrvaror i sitt ordinarie sortiment som är grymt billiga, och deras 1-kilos basmatiris för 20 kr ligger nästan alltid bäst till i pris även jämfört mot stora förpackningar.

Hur gör jag då?
Först och främst väljer du ut de lite kraftigare pet-flaskorna, oftast Ramlösa/Coca-Cola/Sprite/Fanta på 1.5l, du vet de där som gör asont när man slår i huvudet på någon, till skillnad från de mjukare som ofta är från billigare märken. Anledningen att du vill ha de lite stabilare varianterna är att de håller bättre vid stapling. Du diskar ur dem ordentligt, använd gärna både flaskborste och några droppar Klorin för att vara på den säkra sidan. Var extra noga i botten och toppen av flaskan, där det ofta fastnar lite avlagringar av innehållet – AKA läskguck. Se till så att de är helt torra, t.ex. genom att ställa dem på tork i några dagar. Om du skiter i kostnader, och vill ha väldigt specifika storlekar eller former på flaskorna så rekommenderar jag att du tar en titt på glasoflaskor.se som har ett digert utbud av precis alla sorters flaskor, burkar och glas. Givetvis går den här typen av lagring att applicera på i stort sett alla behållare, den största anledningen till att jag valde just pet-flaskor var att det är väldigt ofta som man har såna i överflöd hemma pga vår sjuka konsumtion av köpta vätskor på flaska. För lite större behållare går livsmedelsgodkända plastdunkar alldeles utmärkt, i vanlig ordning ska du tänka på att du ska klara av att lyfta dem och för att spara ryggen gärna två åt gången, så välj 5- eller 10-liters, som dessutom går att stapla tre på höjden.

Med tratt och t.ex. en mugg som skopa fyller du upp flaskorna nästan ända upp med ris, linser, bönor eller vad du nu vill ha för torrvaror i ditt lager. Lägg sedan i en eller ett par påsar syreabsorbenter beroende på deras effektivitet och mängden innehåll i flaskan. Eftersom jag tycker att man inte kan vara nog ordentlig är det en väldig fördel att kunna försegla flaskan ordentligt, och för det behöver du en annan kork än den som satt på från början, eftersom du har brutit sigillet på den när du öppnade originalförpackningen. Men försmäkta ej, det finns hjälp! På t.ex. hembryggningsaffärer kan du köpa oanvända korkar till pet-flaskor, som förseglas när du skruvar på dem för första gången, och således bryts så att den nedre ringer lossnar när du öppnar dem för första gången precis som när du köper läskeblask. Detta gör dem till engångskorkar, men med ett pris på nån krona styck är det faktiskt rätt överkomligt. I exemplet som jag länkade ovan finns det dessutom olika färger på korkarna, vilket gör att det kan underlätta för dig om du förvarar dem som vinflaskor, liggandes omlott med korkarna utåt. Du kan även välja att skriva R för ris, M för makaroner osv på korken, för att underlätta för dig själv. Om du som jag gärna förvarar ditt preppförråd i lådor – för att minimera ytan som blir dammig, att det inte ska synas att du har förrådet, och att du lätt ska kunna lyfta iväg det och dra åt helvete – så är det väldigt bra om du blandar dina olika torrvaror i varje låda. Detta för att om du behöver dra iväg men inte får med dig allt eller liknande situation, så är varje låda så varierad som möjligt och du har större chans att inte bli trött på de 40 liter cous-cous du fick med dig.

Om du inte alls förstod min förklaring så kommer en video här:

Uppdatering 2016-11-29: Urvaken har även gjort en pedagogisk guide med bilder exakt hur du går tillväga för att återanvända pet-flaskorna som behållare för långtidsförvaring av torrvaror.

3 kommentarer tillÅteranvändning av pet-flaskor

 • […] Idén fick jag från En Svensk Prepper. […]

 • John

  Hej!
  Jag är ny prepper (eller ja, nybörjare)
  Fråga1:har läst att glasburk med sk patentlock och en msk salt per liter ris fungerar. Erfarenhet/Åsikt?
  Fråga2: förlänger man riset hållbarhet med din metod eller är det mera bättre hantering av varan (i händelse ta en flaska istället för att öppna en 20kg säck)
  Ursäkta för mitt långa inlägg, men har inte hittat någon i min närhet med erfarenhet (alla är ju så hemliga :-) )

 • Jan

  Jag skulle gärna också vilja höra om glasburk med patentlock fungerar för detta? Samt om du har någon uppskattning på hur länge ris/pasta/couscous osv kan hålla på det här sättet?

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud