Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Ey, preppa fett jao

En sak som väldigt många glömmer när de preppar mat är fett i alla dess former. Fett är en nödvändighet för att kunna överleva, och speciellt när man har tillgång till ett begränsat utbud av övriga råvaror där fett är vanligare än bland dina övriga prepps, eftersom du med största sannolikhet inte lever helt ur konservburkar i ditt dagliga liv, utan äter en rätt stor mängd färska råvaror och mat tillagad av andra.

Uppenbara fetter som är vanliga i vår vardag är ju smör, olika typer av olja, kokos/palmfett, och vidriga varianter på margarin. Vi kan börja med att ta bort margarin. Allt som inte innehåller ordet ”smör” och försöker efterlikna det i någon form, fast eller flytande går fet(haha)bort. Margarin är skit och bör inte komma in i din kropp. Med det sagt, under SHTF är dåligt fett bättre än inget fett. Men det är bättre att du får i dig bra dåligt fett än dåligt dåligt fett.

fettprepper

Det som har längst hållbarhet av alla fetter är olja, och då särskilt billig raps-, solros- och jordnötsolja, samt riktigt bra extra virgin olivolja. Förvarar du dem bra är hållbarheten mellan 3 och 5 år. Här vill jag dock varna för att olja kan bli giftig utan att den för den sakens skull luktar eller smakar konstigt. Det är inget du dör av, men magont och yallamage kan man klara sig utan vid SHTF. Blir olja dålig i övrigt så luktar den ruttet eller åt vinägerhållet, och då ska den slängas. Häll dock inte ut den i avlopp, det slammar igen även moderna rör med tiden. Men billig olja sa jag? Jajamen. Gå till din lokala arab/turk/asiatlivsgrossist och köp rejäla dunkar för samma pengar som en flaska på Ica. Olja av lägre kvalitet innehåller ofta lika mycket fett, inte alltför mycket skumma grejer, och gör sitt jobb lika bra. Olivolja har dessutom väldigt bra hälsoegenskaper för både invärtes och utvärtes bruk, och all olja går att smörja precis allt som gnisslar med. Kokosfett är både smakfullt och bra, och eftersom det oftast är helkonserv så håller det många år. Köp på dig kokosfett i kaka, kokosolja, kokosmjölk och creme de cocos allt efter smak. Kokosolja har antimikrobiella och antibakteriella egenskaper både i matlagning och för kroppsvård. Som en bonus kan du göra riktigt fina piña colada medan du ser världen går under. Smör kan du köpa på extrapris och frysa in, det håller mer än ett år i frysen i sin originalförpackning. Ghee är ett mycket bra prepperalternativ till smör med sin långa hållbarhet, och dessutom oftast väldigt gott. Återigen: Margarin är inte smör. Margarin är vider. Majonnäs håller sig ofta väldigt bra i rumstemperatur, till dess att du öppnar den. Köp därför tuber som innehåller lite mindre än stora burkar.

Vad finns det för prepps som inte är rent och uppenbart fett, men som är ett bra komplement? Flera sorters nötter, fröer och liknande – köp dem vakuumförpackade eller förpacka själv med lång hållbarhet. Ta en matsked linfrön i morgongröten och du höjer fetthalten förvånansvärt mycket. Återigen är lite lägre kvalitet och pris något att leta efter, det brukar rimma bra med lång hållbarhet. Choklad i form av kakor eller ful-nutella, jordnötssmör i variant och märke efter smak, mandelsmör som inte är lika vanligt i Sverige, och ibland även pulvermjölk- och grädde (creamer). Mjukost i alla dess underbara smakvarianter! Hel hårdost i vax går utmärkt att täcka med aluminiumfolie och ställa i ett svalt hörn ett år eller tre. Strax efter jul reas årets julostar ut och de finns ofta i mindre varianter på under ett kilo. Buljongtärningar och fond i olika smaker är väldigt bra om än lågt fettinnehåll. Ägg med sin feta gula köper du förstås direkt från äggbonden och har således flera månaders hållbarhet i rumstemperatur. ”Torr” korv som t.ex. Fuetsalami innehåller oftast mer än 50% fett och är hållbara bra mycket längre än du kan låta bli att äta upp dem. Ta även en titt bland dina favoritkonserver, många av dem har ett högt eller åtminstone helt okej fettinnehåll.

2016-04-20 13_33_51-upp19femton on Twitter_ _Hörni #prepperse tänk på att inte få obalans i preppand

Utöver fett vill jag dessutom slå ett slag för att alltid ha vitaminer och mineraler i alla dess former hemma bland dina prepps, det är särskilt viktigt när du saknar tillgång till sånt du normalt får i dig genom mat och dryck. Några tuber med brustabletter med multivitamin, zink, järn (speciellt för kvinnor), magnesium och whatnot är väldigt bra att ha hemma. En flaska Blutsaft borde alla ha, och återigen speciellt kvinnor i fertil ålder.

Jag kan inte heller påpeka det här många gånger nog: prenumerera på nyhetsbrev från ÖoB, Lidl, Netto mfl. Välj de som du har i närheten. Det här är otroliga butiker där du kan göra rejäla fynd nästan varje vecka, även om man bortser från deras redan låga normalpriser och höga kvalitet på sina egna varor. Spara pengar, variera din kost och dina prepps mer.

Glöm inte att allt som lagras alltid får längre hållbarhet om det lagras svalt och mörkt, utan större variation i temperaturen och i sin originalförpackning. Givetvis gäller rotering här med, så preppa det du använder till vardags för en bättre ekonomi.

2 kommentarer tillEy, preppa fett jao

 • Ann Källberg

  Hej alla preppers.
  Jag har nu spenderat 18 år för att bygga upp ett förråd av mat och har försökt att sätta mig in i detta så mkt som möjligt. För att ingen mat i mitt förråd ska bli gammalt måste man rotera det och jag har gjort en lathund till vad man bör ha för ett år och vad vi vill ha till det för ett år. Den använder jag för att kunna se hur mycket vi har av varje vara och hur mkt man kan använda av varje vara per månad om vi måste leva endast på hemförrådet.
  Jag delar gärna med mig av filen i word och/eller pdf format. Plasta sedan in den och bocka av med permanent penna för varje sak ni köper in till förrådet så ni har en bra överblick. Lathunden är för ett år för en familj på 6. Det kan ni lätt ändra i word format till så många ni är. Längst bak i filen står det vilka länkar jag har använt mig av. Jag ansvarar inte för om det kan finnas ev. fel i dokumenten. Det är ditt ansvar att dubbellchecka. Jag tar inget betalt, då jag vill hjälpa mina medmänniskor då jag tror att vi står inför svåra tider. Dock hade det varit toppen om ni nämner mig som ägare för copyright (har lagt ner många timmar på detta). Hör av er om ni inte har skrivare eller laminator så ska jag se vad jag kan göra, mvh Ann Källberg

 • Eva Ahnlide

  Hej!
  Det är visserligen länge sedan du lade ut detta, men om det fortfarande finns möjlighet så tar jag gärna del av din lathund som pdf!
  Vänliga hälsningar Eva Ahnlide

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud