Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Bugga ut, bugga in eller vad?

De ibland onödigt pretentiösa engelska (nåja, amerikanska) uttrycken bug-out, bug-in, bug-out location, bug-out-vehicle, everyday carry, bug-out-bag, get-home-bag, för att inte tala om förkortningarna BOB, SHTF, TEOTWAWKI, BOV, EDC, GHB är allihop väldigt populära i prepperkretsar. Det är en stor nästan politisk klyfta mellan bug-out-förespråkare och bug-in-diton, och det ska tydligen ältas till döddagar trots att det är helt och fullt uppenbart att den ena gruppen har förberett sig för att ta sig till ett ställe som är förberett att rida ut deras utvalda SHTF-scenarie, medan den andra gruppen redan har flyttat till ett sånt ställe. På kanten så står det några och skriker om att man ska koncentrera sig på get-home-bag och att kunna komma hem från jobbet. Då skriker genast den lilla falangen som jobbar hemifrån att de minsann är mycket bättre förberedda för att de jobbar hemifrån.

Såhär fortsätter det, in absurdum. Kalla mig gärna sexist, eftersom du brister i logik och ordkunskap, men det låter på tok för ofta som ett gäng gnabbiga högstadietjejer som bråkar. Det här var en amerikansk företeelse fram tills för något år sen, när det började smyga sig in en hel del förståsigpåare och faktiskt rena besserwissers i preppersverige även i den relativt publika debatten – och då är jag inte den som använder besserwisser i dess nuvarande form, att beskriva någon som har rätt när du har fel och inte förstår det, utan någon som mästrar någon annan gång på gång med ofta helt subjektiva åsikter.

Mitt i allt det här så handlar det alltså om att kunna förflytta sig eller försvara sig, eller en kombination av de båda. Precis som med all prepping så är det osäkert vilket scenario med ändrar närområdesbild man har förberett sig för, men det som påverkar minst och händer mest hela tiden är ju dessa stormar, rent statistiskt särskilt stormar som börjar på bokstaven G eller närstående i alfabetet. Följen av dessa brukar främst vara strömavbrott och begränsningar i trafiken till följd av strömavbrott och/eller nerfallna träd som blockerar något det inte borde.

Som vanligt när det handlar om prepping så stirrar sig folk gärna helt blinda på prylar, prylar och prylar, och ofta inte heller på rätt sorts prylar. Jag ska inte gå in på några långa detaljerade listor över vad jag har eller vad du bör ha i dina respektive väskor, fordon eller hem – det finns både andra poster här hos mig eller på internet som gör det – men jag vill däremot lyfta fram några saker och tankar som du kanske inte alls har tänkt på. Jag vill dessutom uppmana dig att tänka på att försöka att tona ner allt som ser militärt eller taktiskt ut, du vill i de flesta fientliga SHTF-sammanhang inte förväxlas med polis eller militär, så länge du inte har vapen och är i totalt överläge.

Bug-out-bag, BOB eller evakueringsväska

Det här är ett område som jag ligger efter på, kanske litegrann för att jag tror att om jag inte har möjlighet eller tid att ta mig hemifrån utan större delen av mina prepps, så är det rätt kört för mig ändå. Min EDC, min ICB och det jag har hemma är väl fungerande. Dock, för att vara på den säkra sidan har jag under 2016 tänkt att så sakteliga bygga upp en BOB enligt konstens alla regler, och då kommer jag presentera den för er i detalj. Att preppa på en budget har inte bara nackdelar, utan även fördelen att allt man gör måste bli genomtänkt.

Bug-out-vehicle, BOV eller evakueringsfordon

Ett fordon för att dra käpprätt åt helvete. Inte sällan bör fordonet stå färdigtankat, fullpackat eller lätt att packa fullt med prepps. För många är det här ett specifikt fordon som inte används i vardagen, ofta med fyrhjulsdrift och kanske EMP-”säkrad” av en äldre modell utan så mycket elektronik. En del väljer att använda sin vanliga bil, en del väljer att använda en (offroad)motorcykel. Jag tror att det helt och hållet måste bestämmas av vilka som ska med, vart och hur långt ni ska, hur ni ska ta er dit och vad ni ska ha med er.

Själv har jag valt att spana in flera av grannarnas bilar, och var de har nycklarna till dem – jag tycker det är en onödig investering att ha en extra bil stående bara för att jag eventuellt skulle behöva en fyhjulsdriven pickup, och jag har inget direkt behov av den i vardagen. Självklart skulle jag inte stjäla någon grannes bil om de fortfarande är kvar i hemmet eller av någon annan anledning skulle kunna behöva den själva. Det måste dessutom gå ganska långt i ett SHTF-scenarie för att jag skulle börja begå grövre brott som inbrott, stöld med mera, och även då skulle jag gärna tillse att det var ett så offerslöst brott som möjligt.

Min plan är om möjligt att använda mig av min vanliga bil, lasta den full med mina prepps – det tar mig ungefär 10 minuter att göra, då jag har det mesta samlat inomhus nära källardörren och i förrådet på utsidan av huset. Har jag inte den tiden att bugga ut på, har jag sannolikt inte heller någon använding för mina prepps. Inte heller tänker jag dra iväg så fort jag bara kan, även om jag nog vill röra mig relativt omgående om något större händer i min närhet.

En variant på denna är Get-home-vehicle, GHV eller nödfordon. Där skulle jag vilja propsa för att utrusta ställen du spenderar mycket tid på, t.ex. jobbet, med en extra cykel i okej skick så du dels kan ta dig ut ur stan om det är så att du är i en stad, men dels kan ta dig hem när all publik transport är stillastående, vägar ofarbara av en eller annan anledning eller det helt enkelt bara är för långt och tröttsamt att gå. Håll den funktionsduglig genom att någon gång i månaden cykla någon av dina förutbestämda rutter och serva den ordentligt varje vår. Försök ha den parkerad inomhus till skydd för väder och vind så håller den sig i bra skick längre. Ha en pump fastsatt på cykeln. Om den kan stå i fred för klåfingriga personer så kan du även utrusta den med väskor som du kan fylla med non-perishables, regnponcho, vakuumförpackade klädombyten och whatnot.

En stereotypisk bild från USA om hur kaotiskt det kan bli i trafiken när många tänker väldigt lite.

 

Bug-out-location, BOL eller evakueringsplats

Så är det grejen med att ha en förutbestämd plats att evakuera sig och de sina till. Många ser till att utrusta sommarstugan eller torpet för detta ändamål, en del använder sig av släktgårdar eller mor/farföräldrars hus på landet. En del tänker helt sonika dra åt helvete rätt ut i naturen med ett tält, en yxa och en enorm portion självförtroende – ofta rätt så uppblåst. Av tio som säger sig vilja dra ut i skogen vid SHTF så är det nog inte ens en som skulle klara en vecka. Jag är absolut en av dem, jag kan göra upp eld, sätta upp ett tält och använda mig av massa grejer, men min skogskunskap är lika med noll. Nej vänta, jag vet att det är nåt med myrstackar och väderstreck. Men bättre än så är inte jag, och vad du än säger och postar på internetforum så stämmer det med största sannolikhet på dig med.

Om din BOL är ett hus eller gård ute på landet, så ska den lämpligtvis klara sig helt off grid, dvs utan anslutning till något kommunalt alls. Värme, vatten, el är alla saker du själv kan producera och det blir i det långa loppet mycket billigare, och du får dessutom ynnesten att leva som en friare människa. Jag har ett minimalt lager med mat på min BOL, eftersom jag förväntar att om jag kan ta mig dit vid SHTF, så kommer jag ha med mig ganska mycket. Det finns en relativt rejäl fröbank där, och väldigt gott om odlingsplats på marken. Jordfräs, vedklyvare och andra bra maskiner står hos grannen några hundra meter bort. På plats finns även en äldre bil som fungerar ypperligt och som inte har varit registrerad, skattad eller försäkrad på många år – att köra utan registreringsskyltar är väldigt befriande, och om det kommer en separat bloggpost. Fiskeutrustning och en älv på gångavstånd finns där med, och eventuellt kanske det är så att det finns ett och annat vapen för jakt.

Everyday carry, EDC eller vardagsväska

Det här är väskan du har med dig varje dag. Kanske är den av mer traditionell variant, en vanlig ryggsäck eller större handväska, men som innehåller lite saker du anser vara nödvändiga att ha på eller nära din person varje dag. Jag har nog rätt så vanliga grejer i väskan, och har dessutom lämnat plats för saker som en väska kan vara bra att ha till. De lite annorlunda sakerna mot vanliga väskor och kanske även andra EDC:er som jag inte gärna går utan är en LED-ficklampa, en rejäl fulladdad powerbank med sladdar till allt relevant, ett 10-pack AA-batterier, en liten men kraftfull komradio, en analog kompass, en backuptelefon (icke smartphone), två dörrstoppar av gummi, ett litet bräckjärn, en glashammare och en morakniv. Även om de senare sakerna kan verka vara för att ta sig in någonstans otillbörligen, så handlar det snarare om att kunna ta sig ut vid behov, jag har redan idag väldigt svårt för att befinna mig i ett slutet rum utan att ha koll på möjliga utgångar och jag vill definitivt inte att ett rum jag inte kan kontrollera (kollektiva färdmedel, väntrum på div. instanser, affärer, etc) ska kunna hålla mig instängd. Det går jag helt enkelt inte bara med på, och det tillhör mina god damn mänskliga rättigheter att röra mig fritt.

Get-home-bag, GHB eller nödväska

I all väsentlighet en EDC eller en enklare BOB, men beroende på personliga preferenser innehållandes olika mycket. Många väljer att utöka sin EDC med regnponcho, några dagars nödproviant, lite mer vatten och så och helt enkelt kalla den GHB. Jag låter min EDC och i förlängningen min ICB verka som en GHB (älskar alla dessa förkortningar…) och på så sätt slipper jag ha en separat väska. Om jag t.ex. ska på en längre tur hemifrån så låter jag min EDC bli lite utökad med lite mer mat, vatten etc, kanske inte så mycket om jag har bilen med mig.

In-car-bag, ICB eller bilväska

Den  här är ganska så lik en GHB, BOB eller EDC men brukar oftast vara uppbyggd kring saker som kan vara bra att ha i eller till bilen. Ganska ofta är det en back eller låda istället för en väska, om det är en väska är det kanske en bag istället för en ryggsäck. Den här behöver inte vara vidare flyttbar eller smidig att bära – den ska på sin höjd tas in från bilen för att fyllas på eller roteras saker från. Förutom alla bilspecifika saker och första hjälpen så är det många som glömmer reflexvästar, vatten, toapapper, någon form av varm filt, torra underkläder, t-shirt och strumpor, kanske ett par raggsockor så du slipper ha skor på dig. Ficklampa, pannlampa, öronproppar och varför inte en arbetshjälm är väldigt nyttigt att ha. Glöm inte heller enkel mat och möjlighet att tillaga den, små snacks typ power bars eller choklad, och något du kan underhålla dig med, t.ex. en oläst pocketbok, en kortlek eller en penna och några korsord.

Är man tvingad till stillasittande kan det vara bra att hålla igång hjärnan såväl som cirkulationen. Kom på fysiska övningar du kan göra i eller i närheten av bilen. Förutom saker till dig själv kan du även satsa på lite utrustning i stil med en brandsläckare, en brandfilt, en mindre snöskyffel, en handyxa och en säkerhetsbälteskniv. Glöm inte heller att ha en eller flera glashammare tillgängliga i själva kupén, bland annat nåbara från förarplatsen. Att köpa en med hållare (som de som sitter vid fönstren på bussar) och montera under ratten är ett väldigt bra sätt att hålla sig säker. Flera av sakerna går dessutom bra att försvara sig med om man blir attackerad av människa, stockholmare eller djur.

Bug-out-route, BOR eller evakueringsrutt

Om man har bestämt sig för att bugga ut, att GTFO:a helt enkelt, så är det en väldig fördel att du vet vilka vägar du kan använda dig av. Själv bor jag nära havet i en relativt liten stad, med gott om natur och småvägar som leder åt alla möjliga håll. Således har jag lagt upp multipla evakueringsrutter för att ta mig härifrån till min BOL eller åtminstone i säkerhet, om jag skulle känna att det inte var säkert där jag bor idag. Dessutom har jag sett till att göra rutter för alla tänkbara färdmedel, vilket idag är bil via (små)vägar, fyrhjulsdriven bil via småvägar och stigar/fält, cykel via småvägar eller båt hyfsat långt ut från kusten. De flesta av rutterna går dessutom att gå, förutom via havet då. Då jag bor nära flera för eventuella invaderande styrkor intressanta objekt som de garanterat vill ha intakta är jag inte så rädd att det ska smälla här, men det kommer att krylla av lede fi, i en sån situation. Därför kan det vara bra att ge sig av, om än bara en bit.

Min BOL ligger 80 mil bort, och skulle norra delen av Sverige vara oanvändbar av någon anledning så är det ungefär lika långt söderut för att ta sig till mina backupplatser utanför Sverige. Det ultimata för mig vore att bo heltid i min BOL och således bugga in istället för att bugga ut, men då den ligger ganska så långt från större bebyggelse är det idag svårt att försörja sig där.

Att förladda en handhållen GPS med kartlager, t.ex. de som @defencechemist har fixat iordning till oss svenska preppers är en mycket bra idé, och en sån GPS är smidigt att ha oavsett vilken sorts väska du har.

Se till att du är modulärt förberedd, kan du om du väljer att bugga ut, snabbt hänga på dig en ryggsäck och gå ut genom dörren och försvinna, kan du snabbt lasta ut dina prepps i din bil och köra iväg, alternativt köra till lämplig annan transport, i mitt fall båt? Det här är en av anledningarna till att jag inte vill ha små prepps som mat, hygien/medicin etc stående lösa på en hylla, utan ständigt packade i bärbara lådor med lock, i mitt fall 22-liters SAMLA från Ikea. Detta gör även att man slipper allt virrvarr med burkar i olika storlekar som bygger upp stora dammkluster, och man slipper se massa plottrigt. Jag behöver bara torka av lådornas lock någon gång i månaden, så är det rent och snyggt. Varje låda innehåller en bra kombination av olika saker, så varje låda som jag får med mig utökar mitt preppförråd med en varierad kost, bra prylar, och hygien/medicinartiklar.

Bug-in-bag, BIB eller förstärkningsväska

Det här är lite samma tänk som jag har haft när det gäller prepps, att ha saker samlat på ett ställe. Då jag har mitt i lådor eller gällande de större sakerna intill lådorna, så är det relativt lättåtkomligt ändå.

Vad har du för tankar kring alla dessa olika inställningar till olika SHTF-scenarier? Vad har du tänkt göra, och hur har du förberett dig?

Observera att jag antagligen bryter mot knivlagen och eventuellt begår förberedelsebrott med flera saker ur innehållet i mina väskor. Jag väljer att tolka det annorlunda, och är beredd att ta straffet som det eventuellt skulle medföra att ha den åsikten. Jag har aldrig blivit visiterad i hela mitt liv eller visat legitimation utan anledning, och skulle aldrig gå med på det utan att ha begått ett synligt brott. Jag väljer ofta att inte ha med mig dessa specifika saker då jag ska besöka vissa ställen. Jag är sjukt ointresserad av att ta debatten om huruvida jag har rätt eller inte, men jag berättar gärna för dig varför jag tycker att jag har det. Det är bara att fråga snällt.

10 kommentarer tillBugga ut, bugga in eller vad?

 • Ollebolle

  En sak som jag personligen kan rekommendera när det gäller transportmedel och cyklar, och det sammanfaller kanske med din tanke på beredskapscykel. Däcken är en liability. De torkar, tappar luft, får vassa stenar som punkterar och fan och hans moster. Jag har till min egen cykel köpt solida, punkteringsfria däck från Smarta Däck (http://www.smartadack.se/). Kan starkt rekommendera. De är tyngre än vanliga att cykla med, men man kan skita i att behöva vara försiktig med att cykla på vassa saker och däcken är alltid ”pumpade”. Och till en beredskapscykel, eller till hela familjen så att man slipper serva däcken är de suveräna. Till på köpet får du bättre kondis för att du får jobba mer med benmusklerna! Det behövs också för oss preppers, så att vi kan springa/cykla ifrån alla zombies eller whatever.

 • Adam Tore

  Det vore intressant att se upplägget i dina samla 22l. Arbetar själv med ett liknande koncept men har inte riktigt fått till det.

  • Jag har planerat en post om detta framöver, men jag kan säga att jag försöker ha med lite av så mycket grejer som möjligt för att ha så bra spridning som möjligt. Det finns t.ex. några grönsakskonserver, några soppor/grytor, några burkar bönor, ett paket mjöl, ett paket socker, ett par paket pasta och ris, nån konserv med efterrätt, nån chokladkaka, tändare, nåt paket juice, konservöppnare, värmeljus, våtservetter och lite första hjälpen-grejer. Tyvärr är jag överlag lite efter i mitt medicin/hygienpreppande jämfört med mat och andra nyttoprylar. De här lådorna står som sagt intill de större sakerna som vattendunkar, rödspritsdunkar/flaskor och filtar.

 • Eva

  Nu vet jag att många killar kommer att säga ”neeeej, urrrk”, men dambindor är alltså gjorda för at suga upp blod och inte klibba fast i blodet. Eller tamponger, hårdpressad bomull, med inbyggt snöre man kan binda fast med.

  Om ni tycker det är jobbigt, så kan ni kanske be en tjejkompis köpa. De som kallas ”natt” är längre och lite tjockare än de vanliga. Finns också varianter ”super” eller ”plus” osv. De är smart förpackade och tar därmed liten plats. Dock inte sterila, så glöm inte Klorhexidinet.

  Kan vara smart att ha om man skadar sig, vilket ju säkert kommer att hända nån gång.

  • Ollebolle

   Assåå…. errhh.. den som inte klarar av att köpa vanliga jä..a bindor utan att säga urrrk, kan väl inte kalla sig prepper. Vad blir härnäst? Att inte kunna flå en ekorre för at överleva eller något? Rensa ett varigt sår. Tänk er situationen då vanliga sanitetsgrejor finns och du måste rensa utedasset. Inget märkvärdigt. Luktar faan, men so what?
   Bra tips förresten! ;-)

 • Eva

  Om du ska ha mjöl för att baka, så glöm inte torrjäst.

 • Hmm

  Om du skulle stjäla min, min grannes eller någon annans bil någonsin och jag eller någon av mina vänner ertappade dig så skulle du få rätt ont. Finns endel som är av min åsikt om tjuvpack.
  Ha det i åtanke när du drömmer om påhittade post-apokalyptiska youtube världar. Allt har alltid en ägare.

 • Patrik

  Är inte hela grejen med detta att det är kul att köpa udda prylar som man ”kanske kan ha behov av”?

  För med ett, keramfilter, lite puritabs, vattenflaska, 15 burkar armens ärtsoppa, en kastrull, tändstickor och en rejäl kniv samt pass och pengar så är man ju redo för det mesta.

  Simma lungt! =)

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud