Stöd svenskprepper.se
RSS-flöden

Högintressant svensk podcast

Jag ska erkänna direkt att även om jag uppskattar formen av pratradio-on-demand så är jag ingen podcastmänniska, det påminner alldeles för ofta lite väl mycket om när jag var barn och jag och mina vänner spelade in ”roliga” kasettband som någon slags amatörmässig radioshow. Det är ofta sånt jävla babbel, och inte sällan framfört av jättestressade mediestockholmare med rätt så skeva världsbilder och populärkulturella referenser som får Henrik Schyffert att bli småhård i finbyxan. Ja, såklart jag pratar om Fredrik Wikingsson, denna mediasveriges essens av drygarsel vars vapendragare Filip borde ha vapendragit ifrån honom för längesen för att slippa hållas tillbaka så ohemult mycket. Om man utgår från Wikingsson så finns det ett tjogtal mer eller mindre likadana människor som sitter och tycker saker om saker som ingen riktigt visste om att de brydde sig om, men det måste ju vara viktigt eftersom mediestockholmare tycker saker om dem. Minst sju av dem verkar heta Schulman.

Just allt det där har fått mig att vara rätt så anti svenska podcaster, trots att det ju egentligen inte är podcasterna i sig jag tycker illa om, inte heller alltid temat eller innehållet, men snarare hur de framställs och av vem eller vilka. Jag lyssnar mer än gärna till framförallt amerikanska podcaster på diverse specialämnen, bland annat förstås angående prepping och geocaching, men även andra saker man kan snöa in på eller vill lära sig mer om. Amerikanerna har en tradition av pratradio av mycket hög kvalitet, som i Sverige nästan bara går att uppnå när man lyssnar på människor som Peter Wahlbeck i Karlavagnen mitt i natten.

Om då en av ens absoluta favoritskribenter – som ständigt levererar spot on-ledarsidor, som ofta kommer med väldigt sakliga argument, debatterar högt och lågt, ofta framstår som kunnig och väl påläst, är väldigt aktiv i sociala medier, extremt approachable och är otroligt trevlig – helt plötsligt får för sig att starta en podcast om säkerhetspolitik, prepping, infokrig och flera andra saker som jag tycker är jätteintressanta? Då får man spola ner sina fördomar om svenska podcaster och bara gilla läget. Att han har en väldigt trevlig röst att lyssna på gör inte saken sämre. Han är dessutom inte ens i närheten av att vara en mediestockholmare. Jag tror inte ens han skulle lyckas om han försökte.

Jag fick möjligheten att intervjua Patrik Oksanen inför premiären av Podd72 den 5:e december.

Hej Patrik! Berätta lite om dig själv?

Jag är ledarskribent och politisk redaktör, alltså en journalist med rätt att tycka för att travestera James Bond. Jag har tidigare jobbat många år inom nyhetsjournalistiken på SVT och TV4 och hållit på med en IT-startup. Bland annat har jag varit korrespondent i Bryssel och har gjort en svensk redaktörsklassiker, suttit som nyhetsredaktör för Rapport, Aktuellt och TV4:s Nyheterna. Sedan februari är jag frisläppt som åsiktsmänniska från en liberal C-märkt redaktörsstol. På det privata planet så bor jag i lägenhet i en stad med alla de utmaningar det kan innebära…

Patrik Oksanen i källaren på Hudiksvalls Tidning där podcasten spelas in

Berätta om podcasten, vad kommer den att handla om?

Det är en bred podd som försöker greppa och konkretisera alla de frågor som oundvikligt tvinnar in i varandra i vår utmanande tid. Grundtanken är att få människor att förstå sammanhangen bättre och inse vad man själv kan bidra med för öka sin och samhällets uthållighet. Därför löper ord som kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik in i varandra.

Det är också mer ett radioprogram än att två snubbar snackar och har flera återkommande inslag. Jan Alsander som är överlevnadsexper på Civilförsvarsförbundet är ständig gäst tillsammans med Christian Palme som var DN:s utsände under Balkankrigen och därefter varit i Haag på Krigsförbrytartribunalen men också en tid vid den öppna delen på Must. Vi har också dammsugit hemsidor på preppingtips och kommer att bjuda på både svenska och utländska myndighetsrekommendationer.

Ett stående inslag är också att Palme kommenterar något som varit på rysk tv för att därigenom uppmärksamma informationskriget vi är utsatt för. Därtill kommer ett par eller tre aktuella intervjuer som tangerar ämnena för podden. Brett, matigt och förhoppningsvis tillräckligt spännande för många olika grupper att ladda ned och lyssna!

Hur kommer det sig att ni väljer att göra detta just nu?

Podden har funnits på ritbordet i våras, och idén är från början inte min utan landade i mitt knä – troligen för att jag skriver mycket om resiliens och säkerhetspolitik samt har en etermedia bakgrund. Men att den kommer upp nu är en kombination av världsläget med insikter som efter Västmanlandsbranden att samhället inte kan lösa allt utan man måste vara redo att ta personligt ansvar över en natt. Därtill har kulturella underströmningar säkert också påverkat att idén föddes. Nu när vi står inför release kan jag bara känna att det egentligen känns märkligt att det här inte gjorts förut och att SR och SVT lämnat en lucka i det här området.

Tycker du att svenskar överlag är bra eller dåligt förberedda på en drastiskt förändrad närmiljö?

Jag tror svenskar överlag är lite yrvakna (om de har vaknat) om att man bär ett eget ansvar och hur snabbt en vanlig vardag kan övergå i kris. Och krisen behöver inte ens vara stor för att vara kännbara. Sedan skulle jag också säga att det stor skillnad på vem och var man är. Mest utsatta är ensamma människor utan sociala nätverk och sammanhang i stora städer. Lättast att klara en drastiskt förändrad närmiljö är människor på landsbygd med starka lokala nätverk där man är van att byta tjänster och hjälpa varandra.

Och svenska preppers då, hur förberedda är de?

En människa är inte starkare än sitt sammanhang, hur mycket du än förberett dig ensam så är människans överlevnadschanser i en svår kris så mycket större när man är en grupp som samarbetar och utnyttjar varandras styrkor och kompetenser. Därför blir det oerhört svårt att generalisera. Men är man en prepper med ett socialt nätverk i en miljö där man kan klara mat, värme och vatten så är man extremt uthållig.

Fem åtgärder som icke-preppers borde ta nu direkt?

Då kör jag med den nivå vår familj ligger på:

  • Vevradio med mobilladdare för kommunikation
  • Vattendunkar
  • En egen krisplan att använda sig av utifrån vem man är
  • Mat, i ett omsättningsförråd (alltså typ en oöppnad av allt i reserv), som räcker ett par veckor
  • Campingkök för att kunna laga mat

 


Podd72, om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Görs av Mittmedia AB med stöd av Civilförsvarsförbundet. Podd72 har premiär lördag 5:e december och du hittar den på podd72.se, och självklart på Facebook och Twitter, och du kommer förutom på hemsidan kunna ladda hem den på iTunes och Acast. Lyssna på en teaser här så länge, vettja!

Podd72

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>