Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Geocaching – en hobby för alla

Världs- och närområdesläget är skit. Riktigt käpprätt åt helvete, till och med. Om du läser min blogg så antar jag att du redan har börjat preppa eller är en hardcore-prepper till någon grad – har du inte börjat ännu så börja direkt. Det torde ju vara tämligen dumt att inte göra det om du läser här. Varför? Läs @Urvaken, @Zynisk och så @Urvaken igen. Sen kan du ju läsa lite mer här hos mig. Got it? Bra. För nu tänkte jag prata om något helt annat, nämligen Geocaching. Du behöver nämligen rensa huvudet, ut och röra på dig och ha en hobby förutom preppande. Precis som jag!

Om man som jag avskyr äcklig idrott och liknande hurtiga saker, så är geocaching en grymt bra grej. Jag får vara nördig och använda en teknikpryl (telefon/GPS) och jag får förutom att komma ut och röra på dököttet dessutom besöka riktigt häftiga ställen och vackra vyer. Att man lär sig tyda kartor, lär sig tyda tecken i naturen och lär sig mycket om historiska platser är bara bonusar. Varje prepper borde ha ett intresse i Geocaching, det går helt enkelt klockrent hand i hand.

Vad är Geocaching?
Många liknar det vid Gömma Nyckel. Jag som är född på 70-talet har då fan aldrig gömt en nyckel, bara letat efter var jag har lagt dem då och då. Men det var tydligen en grej innan. Geocaching handlar enkelt förklarat om att leta ”skatter” med GPS, där du själv väljer vilken nivå du vill köra på. En traditionell cache är en plastlåda, ofta snäppet mindre än en lunchlåda, där det finns en loggbok. Den ligger gömd någonstans som du har koordinaterna till. Den kan ha en svårighetsgrad att hitta från 1-5 där 1 är enklast, och den kan ha en terränggradering på samma skala, 1-5. En D5 som svårighetsgrad 5 kallas, kan vara rejält kamoflerad medan en D1 mer eller mindre kan vara hyfsat synlig från där du står. En T1 är oftast så man kan gå fram till den på planmark, kanske till och med rulla med rullstol, medan en T5 oftast kräver prylar som klätter/dykarutrustning eller båt. Den traditionella cachen kommer i en uppsjö olika storlekar, alltifrån pyttesmå magnetiska rör som sitter bakom en vägskylt till stora ammolådor som står väl gömda någonstans i naturen.

I en traditionell cache kan det finnas lite bytessaker – t.ex. leksakerna från ett Kinderägg eller liknande – en penna, den tidigare nämnda loggboken där du ska skriva ditt nick och datum, en och annan Travel Bug – som är spårbara små figuriner med speciella måla som liftar med folk från cache till cache – och allsköns krimskrams. För 10 år sen hade bytessakerna mer status, men nu är själva samlandet på tagna cacher huvudsaken. Många barn uppskattar fortfarande bytessakerna mest, så därför rekommenderar jag dig som gör det här med barn att göra det till en viktig del av det hela för dem.

Det finns även andra typer av cacher än traditionella, t.ex. Mystery Cache eller mystar som de kallas – den får du ofta lösa ett pussel på websidan för att få korrekta koordinater till, det finns även Event Cache som är ett event och samtidigt en virtuell cache, inte sällan en samling människor som träffas och snackar lite skit, fikar och loggar varandras Travel Bugs och annat spårbart som Geocoins, bilar, hundar(!) och allsköns saker som kan få ett tracking-nummer. På bilden här under visas de flesta cachetyper som finns idag, jag rekommenderar dig att börja med de traditionella och se vad som du tycker är roligast.

Gemenskapen i cachingvärlden är väldigt god, och det är människor av alla åldrar, etniciteter och sociala grupper som är med. Själv har jag hittat gott om bekanta och vänner genom mitt cachande. Olika cachare har dessutom olika intressen inom geocaching, själv gillar jag Travel Bugs och att hitta cacher i vackra ödehus eller industrier. Det finns flera Facebookgrupper, t.ex. Geocaching Sverige med drygt 5000 medlemmar i skrivande stund, men även mer lokala som t.ex. Geocaching Västra Götaland med omnejd och VänerCachers. Kolla hur det ser ut där du bor?

Vad behöver du som nybörjare?

  • En modern smartphone med GPS-funktion alternativt en handhållen GPS
  • En Geocaching-app (till din smartphone, se länkar)
  • Ett gratis konto på geocaching.com
  • Rekommenderas: En powerbank/nödbatteri

Smartphone eller GPS?
Jag har hållt på till och från med att cacha sen 2006, och jag använder fortfarande primärt en telefon (Samsung Galaxy S4) och det funkar jättebra. Moderna telefoner har när det är bra sikt uppåt riktigt bra GPS-enheter i sig. En handhållen GPS som är anpassad för geocaching kostar idag mellan 2500 och 4000kr, de billigare är ett steg bakåt från din smartphone. När du känner att din telefon inte längre fungerar tillfredsställande kan du gå vidare och köpa dig en handhållen GPS, som har vissa fördelar såsom bättre kartor och längre batteritid.

Vilken app ska jag välja?
Jag köpte den officiella geocaching-appen för någon hundralapp för några år sen, men företaget bakom den verkar helt ha slutat uppdatera den, och idag får man istället mer ut av den gratis intro-appen (Android / iOS) eller den lite mer nördiga och somewhat detaljerade c:geo som bara finns till Android. Det är självklart en smaksak i slutändan, men Intro-appen är en bra början, vilket man ju faktiskt kan tro när man ser namnet.

Uppdatering 2016-05-18: Groundspeak som äger Geocaching har nu släppt en ny variant på den officiella appen till både Android och iOS, som har ersatt både den gratis intro-appen och den officiella ”classic” som den nu har fått som namn. Den nya appen är genomvidrig, och låter inte icke-betalande medlemmar hitta andra cacher än de simplaste, och har väldigt gott om trasigheter. Om du kan så kör c:geo, om du kör iOS finns det säkert andra appar. Testa dig fram!

Ska jag betala för mitt konto på geocaching.com?
Njaejanäe. Det beror på hur mycket du tänker cacha. Den stora fördelen med ett betalkonto är att du får tillgång till de cacher som CO – cache owner – valt att bara lägga ut som Premium, vilket ofta är lite roligare cacher. Du kan även använda mer detaljerade sökfunktioner, få notifikationer via email/sms om nya cacher nära dig osv. Du klarar dig långt med ett standardkonto, men ska du cacha mycket rekommenderar jag ett betalkonto. Rätt få hobbies kostar så lite som 300kr/år som ett premiumkonto kostar.

Powerbank/nödbatteri? Varför då?
Att ge sig ut och röra på sig med GPS på finlir-settingen och skärmen igång drar en hel del batteri ur din telefon. Du kommer helt enkelt inte alls långt på en laddning, även om du är duktig och snålar. Därför är det en fördel att du har en powerbank i någon form med dig, och en kabel till din smartphone så att du kan ladda den. Tänk på att den ska vara på minst 10.000 mAh, och ha minst ett uttag som är på 2A eller mer. Då kan du ladda din telefon snabbt och några gånger om. Passa på att ta med lite fika ut med, så har du något att göra när du ser på en vacker utsikt eller ett häftigt ställe.

Finns det några geocacher där jag bor?
Ja. Även om koncentrationen är högre kring större städer, så finns det idag väldigt få ställen som inte har en ganska försvarlig mängd geocacher inom några mil. Ta en titt på en karta över centrala Göteborg här nedanför, och tänk på att inte ens en tredjedel av alla cacher syns på den här nivån. Varje liten färgglad ikon är en geocache. Så ja, det finns med största sannolikhet ett gäng cacher där du bor.

Jag hoppas att jag har väckt ditt intresse för denna underbara och nördiga hobby, och om du har några frågor om geocaching så tveka inte att kommentera här under eller kontakta mig på Twitter. Lycka till med cachandet!

 

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud