Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

En prepper vs Svea Rikes Lag

Bild från http://skyttevarn.blogspot.se/

Bild från http://skyttevarn.blogspot.se/

En tanke som slog mig när jag satt och plottade rutter från mitt hem mot olika mål och delmål för olika situationer är hur långt vågar man egentligen gå gentemot gällande lagar för att öva olika bug-out-scenarier och liknande, under helt vanliga förhållanden? Det finns ju tre aspekter att lägga vikt på; var man är, vad man gör och vad man har med sig.

Flera av mina planerade evakueringsrutter går genom industriområden, bakgator, cykelbanor, motionsspår, privat mark och andra lite udda ställen man kan köra bil på men kanske inte alltid får. De jag har planerat till fots eller med cykel/motorcykel likaså, och om man ska ge sig på att testa dessa får man helt enkelt antingen ha ballar av stål eller helt enkelt simulera att man kör bil där fast man egentligen cyklar. Man kan ju göra brum-ljud med munnen om det hjälper.

Knivlagen vet jag att man är rätt så safe för, om man har massa campingutrustning och mat med sig så är nog en jaktkniv, morakniv eller liknande inga som helst problem om man skulle ”åka fast”. Inte heller tror jag att övriga så kallade presumtiva vapen som faller under samma lag utgör något större problem, t.ex. yxa, bräckjärn, glashammare och whatnot. Jag tror dock att i kombination med andra prylar som t.ex. dörrstoppar, skruvmejslar, rep, bump keys, dyrkar m.m. kan man råka ut för att bli anklagad för ett förberedande-brott, och det är ju inte direkt bra. Detta är särskilt påtagligt om man rör sig i udda områden i ett udda mönster på en udda tid.

För att genomföra övningsevakueringar har jag därför bestämt mig för att byta ut allt som är minsta tveksamt i min utrustning mot motsvarande vikt i ballast, t.ex. sten. På så sätt får jag en realistisk vikt och mängd att bära till bilen, att bära på ryggen eller att lasta på cykeln/motorcykeln samtidigt som jag inte utsätter mig för onödiga risker. Eftersom flertalet av de handlingar jag tänkt använda den lite mer tveksamma utrustningen till dock är lagbrott i fredstid så har jag inte heller behovet av dem, eftersom jag enbart kommer att markera eller simulera det som eventuellt kan behövas i skarpt läge.

Lagbrott i fredstid? Men samma lagar gäller ju i krigstid, säger du? Mjae. Ja. Okej. Jag har en ganska så hög moral och etisk kod jag rättar mig efter, och jag har inga som helst problem med att göra inbrott någonstans för att rädda mitt eget eller andras liv, och tycker att så länge man inte skadar person så går ens nödrätt rätt så långt. För att dra några exempel; mina grannar är döda av <rådande akut SHTF-orsak> och jag behöver en bil. Deras bilnycklar sitter på en nyckelhållare innanför deras dörr, deras bil står parkerad utanför. Det är då min bil, eftersom det inte finns något faktiskt offer för brottet. Jag är hungrig och en helt övergiven Coop-butik är där, redan lootad och kanske brinner i något hörn. Jag tar mig in och hämtar mat. Min mat. Offerlöst brott. Ni fattar ungefär var jag drar gränsen. Skulle det däremot vara någon som hotar mig eller de mina till livet så skulle jag ta till vilket våld som nöden än kräver, och förhoppningsvis slå först och slå hårdast.

En del påtalar ofta och gärna att den här typen av tankar och diskussioner inte hör hemma hos en prepper, att det är en romantisering och en längtan till ett SHTF-scenarie, att det är fånerier i stil med de som kommer från de flesta deltagarna och förberedelserna i kalkon-tv-serien Doomsday Preppers. Jag säger att ni har fel. Även om jag är en postapokalypsromantiker av rang, och skulle gilla älska en sån värld, så har jag precis som Urvaken skriver inte någon som helst längtan till ett SHTF-scenarie eftersom det skulle innebära ond bråd död för många, och med mycket stor risk även mig själv inkluderad.

Jag vet dock att själv är bäste dräng, och ingen annan kommer ta hand om mig om något inträffar, stort som litet. Jag vet även att by failing to prepare, you are preparing to fail och om jag är förberedd på precis allt, så är chansen att jag och de mina överlever gränslöst mycket större. Att planera saker som det här ovan är dessutom väldigt nyttig hjärngympa, och du lär dig tyda kartor, hitta i naturen, lär dig använda nya tekniska prylar, lär dig användbara färdigheter och får kanske se helt nya delar av din omgivning på köpet. Men titta ni på fotboll eller melodifestivalen istället och fortsätt vara kritiska mot oss preppers.

Det är motherfucking krig i Europa.

2 kommentarer tillEn prepper vs Svea Rikes Lag

  • […] Även om det på något sätt tar emot att göra inbrott hos mina grannar, så känns det bättre att jag får de eventuella saker som går att hitta än att någon annan får det – där har vi den där egoismen igen. Jag ska nog bejaka den, det är nyttigt att tänka på sig själv i en krissituation, man har en bättre chans att överleva då. Och så länge det direkt eller inte så jättemycket indirekt går ut över någon annan så är det ett offerslöst brott. Det finns många aspekter på moral och etik i ett SHTF-scenarie, och jag har nuddat det lite i en tidigare bloggpost. […]

  • x19

    Nödvärn / ”nödrätt” är knepigt. Säg att du är ute och pimplar och isen går sönder och när du tagit dig upp och kommit till bilen så startar inte den. Vad göra? En rimlig lösning är att göra inbrott i Närmaste sommarstuga och se till att bli torr och varm. Lagligt? Troligen inte men om det var min sommarstuga skulle jag ha överseende med inbrottet om jag visste orsaken.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud