Stöd svenskprepper.se


Läsvärda bloggar

Podcasts

Myndighetsinformation

Biltema – en guldgruva för preppers

Biltema-2-e1401262994791

Jag vill börja med att säga att jag inte på något sätt är sponsrad av Biltema, inte heller har jag några som helst kopplingar till dem. Jag lägger inte heller någon vikt i hur Biltema sköts som företag, hur de behandlar sina anställda, leverantörer, kunder eller något annat. Det här handlar enbart om deras produkter, och hur otroligt många vettiga saker det finns där för en prepper.

Härunder ser du några av mina favoriter, men det finns mycket, mycket mer. Gå igenom deras web- eller papperskatalog eller ta dig till ett av deras varuhus och känn på grejerna. Om man jämför med för tio år sen, så har kvaliteten ökat märkbart på det mesta – men inte priset. Preppar man på en budget är Biltema faktiskt en guldgruva. Gör man inte det så behöver man tänka om – prepping är som vår käre skåning med flera säger ett mindset, inte en materialsport.

 • Varm mat och dryck är en höjdare att ha tillgång till vare sig du sitter hemma med strömavbrott eller är ute i skogen. Ett spritkök även kallat stormkök är perfekt för detta, särskilt som det ofta väger väldigt lite. Glöm inte att komplettera med ett par flaskor rödsprit, och kom ihåg att aldrig aldrig aldrig använda en öppen låga på din vanliga spis – fettet i din spisfläkt kan fatta eld!
 • En helt vanlig analog klassisk kompass. Myrstackar, solstånd och flyttfåglar i all ära, det här är en klassiker.
 • En rejäl konservöppnare är värd sin vikt i guld, du vill inte bli sittande med dina konserver och få hacka upp dem med kniv. Att därför tejpa fast en liten smidig öppnare i varje låda du har konserver i, och ha minst en i varje EDC/BOB är en väldigt billig försäkring. En försäkring så billig så den kostar en tia i två-pack!
 • Om du är ute och blir överraskad av regnet och inte har med dig rejäla regnkläder så kan en regnponcho vara en smidig lösning. Perfekt att ha liggande i bilen eller i din EDC/BOB.
 • Ute i naturen såväl som i hemmet vid strömavbrott så tenderar det att bli mörkt sisådär en gång om dagen. Att ha en bra uppsättning med olika ficklampor, pannlampor och campinglanternor hemma och med sig är ett måste. Glöm inte batterier och/eller bränsle!
 • Grillbrickor kan kanske vara lite snobbigt, men ett väldigt bra sätt att värma och grilla mat på som kanske inte gör sig så bra direkt på en grill eller eld.
 • En måttsats eller fem är alltid bra att ha med sig där det finns mat som ska lagas. Låg vikt och billigt pris, precis så som vi vill ha det.
 • Om du bor nära havet eller en sjö, så kan ett rätt så heltäckande fiskeset vara ett mycket bra sätt att styra upp middagsmaten eller bara fördriva tiden och filosofera lite.
 • Tejp av olika sorter är väldigt bra att ha tillgänglig, t.ex. silvertejp och eltejp. Här kan du få bra rabatt om du köper många på en gång.
 • En spärrskruvmejsel med många olika bits är jättesmidig att ha till hands, och för lite mindre mobilt bruk är även en uppsättning fasta skruvmejslar bra att ha.
 • En klase med dörrstoppar är väldigt bra att ha med sig om man sysslar med UE eller vid en liknande situation där man befinner sig i bebyggelse man saknar nycklar till. Kan rädda ditt liv.
 • Vatten är livsnödvändigt, tillsammans med syre det enda som är viktigare än mat för ens överlevnad. Biltema har enormt bra plastdunkar av livsmedelsklass att förvara vatten i. Tänk på att 10-litersdunkar är smidigast, för de på 25 liter blir lätt otympliga och du kan lätt dra sönder ryggen när du lyfter dem. Biltemas dunkar är dessutom stapelbara, så fyll upp ett gäng och ställ dem i ett svalt och mörkt hörn. En gång per halvår är det lagom att du byter ut vattnet i dem, men glöm inte att fylla badkaret och kastruller/andra ämbar med vatten något av det första du gör vid strömavbrott, VMA eller annan kris.
 • En vän till mig sa en gång att man aldrig kunde ha för många knivar. Han hade ett 40-tal. Jag tror man kommer ganska så långt med en ful-morakniv och en brytbladskniv. För dig som är ute i skog och mark eller på havet och inskaffar föda, så kan en jaktkniv och en filékniv vara mycket vettiga investeringar. Håll dem skarpa med en knivslip, en slö kniv är aldrig bra.
 • Få saker vi har hemma är så perfekt som närstridsvapen som en rejäl snickarhammare. Den kräver ingen utbildning, den kan enkelt förvaras nära dörren och den kan göra enorm skada – eller ge ett löfte därom. Den är dessutom ytterst sällan klassad som ett vapen och går därför att bära med sig lite mer diskret än t.ex. en yxa eller ett bräckjärn. De sistnämnda går däremot utmärkt att ha hemma nära dörren. Alla tre går dessutom finfint att använda till sina primära funktioner.
 • Biltema har en uppsjö med olika ryggsäckar till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Att ha en ryggsäck med inbyggd stol är inte alls dumt om du går långt och behöver vila ryggen och benen ibland.
 • Deras festivalset är väldigt smidigt för dig som inte campar ofta, utan bara behöver ett tält-alternativ för bug-out, som kanske inte får kosta så mycket men som ändå behöver vara funktionellt. Sovsäck och liggunderlag för en person ingår, komplettera med fler!
 • Digital fickradio med alarmfunktion, bältesclip och hörlursuttag. Kan köras både på batterier eller nätadapter.
 • Multifunktionstång, för det här priset är det perfekt att ha en i varje låda och väska där den kan behövas. Perfekt komplement till din dyrare Leatherman.
 • Vakuumförpackare med påsar. Perfekt för uppsättningar med underkläder, strumpor och t-shirts till din BOB och massa andra saker som behövs hållas 100% torra och ta lite plats. Denna har jag ingen personlig erfarenhet av, men jag kan tänka mig att den är likvärdig andra för ungefär samma pris på marknaden. Du kan även använda en vattentät packpåse för de kläder och prylar du inte vill ”portionsförpacka”.
 • Multifunktionell nätadapter, som passar en hel uppsjö med prylar.
 • Batterier i alla möjliga storlekar. Visst är uppladdningsbara batterier att föredra, men engångsbatterier är precis som tändstickor är till tändare en mycket bra backup. Har du stor rotation på dem så komplettera med en batteritestare. Kom ihåg att ett batteri som är nästan slut i en pryl kan ha mycket kvar att ge i en annan!

Vad har du själv för erfarenheter av Biltemas grejer? Vilka ställen handlar du gärna prepperprylar på? Diskutera härunder eller på #prepperSE på Twitter.

Uppdatering 2015-09-07: Då Biltema har ändrat sina direkt-URL:er så har jag äntligen fått tummen ur och uppdaterat denna posten med alla korrekta adresser.

12 kommentarer tillBiltema – en guldgruva för preppers

 • Robert Gustafsson

  Biltema i all ära men på senare år tycker jag att Jula oftast är billigare på liknande produkter.

 • Eva

  Vi har några ficklampor utan batteri. Eller jo, det är det väl, men inga man ska byta. Där är en vev på ficklampan, och så laddar man upp dem genom att veva en stund. Inte världens bästa, men helt ok.

 • Segersvard

  Vakuumförpackaren, kan den vara ett likvärdigt alternativ till mylarpåsarna? Med/utan syreabsorbenter?

  De sistnämnda verkar bara hå att ganska från överlevnadsbutiken – där de tydligen är slut i lager…

  • Många preppers kör vakuumförpackare. Rekommenderar den på Biltema eller den billiga på Kjell&Co. Vill du köpa rejäla paket med påsar finns det diverse storlekar på Ali Express. Torrvaror behöver du inte har några absorbenter i, och inte heller annat som är vettigt att packa, t.ex. underkläder till din BoB.

  • Vacuumpåsar är ett bra alternativ, men fördelen med mylarpåsar är att de inte släpper in varken ljus, fukt eller syre (och andra gaser). Genom vanliga plastpåsar kan syre och lukter diffundera in, samtidigt som smaker kan diffundera ut om du lagrar påsarna länge. Vi har lite långa leveranstider på mylarpåsar, men vi borde ha alla storlekar hemma igen senast nästa vecka.

 • […] klart inspirerade av En Svensk Prepper som har skrivit ett väldigt bra inlägg om just Biltema:  En guldgruva för Preppers. ”Regeln” om att man kan få 80% av en produkts kvalitet för 20% av Top-Notch-priset […]

 • Janne

  Varför göra sig beroende av en massa bra-att-ha prylar? Vore det bättre att införskaffa de saker man verkligen behöver och sedan satsa på kunskap. Odling, fiske, jakt, redskapstillverkning etc etc.?

 • Wishman

  Har en vakuumpackare från Biltema…
  Helt värdelös i min mening…
  Bytt den en gång för att pumpen aldrig slutade att gå.
  Väldigt dålig vakuumförmåga och du kan inte försluta många påsar innan du måste låta den stå och kallna..

  Sedan är förseglingen så dålig att hälften av påsarna har släppt in luft efter ett tag…

  Genzo Propack V4 2995:- på Hylte lantmänn är en riktgt bra vakuumpackare som jag kan rekommendera.

  Vet att den är mycket dyrare än Biltemas men jag köpte Biltemas först och menar att jag kunde lika gärna öppnat fönstret och kastat ut pengarna…

  Köper mycket på Biltema som jag tycker funkar väldigt bra..
  Men tyvärr inte vakuumpackaren….

  • Javisst finns det skräp där, precis som på andra ställen. Deras vanliga tändare är skitdåliga, medan braständarna håller hög kvalitet. Deras stora ficklampor är total crap, men deras pannlampor ger massa bang for the buck.

 • Peter

  Ali express funkar bra. Många uppladdningsbara lösningar och laddare i alla dess former.

Lämna ett svar

  

  

  

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud